Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mystisk ”syredödare” vid reningsverket

Vad är det som stör reningen vid Kumlas avloppsreningsverk, där föroreningshalterna sedan en tid är långt över det normala? För att ta reda på det har Kumlas tekniska kontor nu anlitat konsulter.

Annons
Syrefattigt. SWECOs konsulter har nyligen inlett sin undersökning av vad som orsakar syrebortfallet vid avloppsreningsverket.

Marcel Minnegal, driftingenjör på tekniska kontoret, är förbryllad. Avloppsreningsverket har just nu stora problem med att syresättningen av vattnet störs av något okänt.

- Min gissning är att det är en kemikalie av något slag som inte löser sig i vattnet, men vi vet inte säkert. Extra underligt är det att de största problemen uppstår vid 10-tiden på söndagar- då störtdyker syrehalten mycket snabbt. Annars är det vanligtvis mindre att rena på helgen, säger Marcel Minnegal.

De första tendenserna på att något var fel gavs redan i juli. Den andra av två blåsmaskiner som syresätter vattnet startade då plötsligt vid flera tillfällen.

- I alla år annars har vår anläggning klarats med bara en blåsmaskin.

Konsekvensen just nu blir att föroreningshaltern i det vatten som går ut från reningsverket ligger långt över det som annars är brukligt. Marcel Minnegal kan inte säga hur mycket, bara att det är ett akut bekymmer man har att handskas med som man snarats måste få bukt med.

Med anledning av problemen har även länsstyrelsen kontaktats, och de kommer att informeras fortlöpande.

Mer läsning

Annons