Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA rättar: Trio frias för grova barnvåldtäkten

De tre män som stått åtalade misstänkta för grov barnvåldtäkt i Kumla i november frias. Det meddelade Örebro tingsrätt på fredagsförmiddagen.

Annons

Artikeln är rättad eftersom den tidigare felaktigt uppgav att det var 22-åringen som hade erkänt samlag med flickan samt att han var dömd för de övriga åtalspunkterna. Det är alltså 21-åringen som är dömd till ett års fängelse. Det är också han som har erkänt att han har haft samlag med den 14-åriga flickan.

NA beklagar felet.

Rätten tycker att det är utrett att flickan vid tillfället utsatts för sexuella övergrepp. Men när dessa ägt rum och vem som utsatt henne för dessa är inte utrett, och därför frias de åtalade.

Männen, som är 22, 21 och 18 år, har hela tiden förnekat brott. Tingsrätten anser inte att 14-åringens berättelse kan bevisas.

Som exempel på det anges att hon själv sagt att hon hade självskadebeteende efter våldtäkten. Men det finns ingen dokumentation för att hon skulle ha haft det.

Tingsrätten menar också att målsägandes tidsangivelser är motsägelsefulla. Sammantaget finner tingsrätten att det inte är klarlagt vem som, förutom 21-åringen, haft samlag eller ”därmed jämförlig sexuell handling”. Därför ogillas åtalet mot 18-åringen och 22-åringen.

21-åringen har erkänt att han haft samlag med 14-åringen, men att han inte känt till hennes ålder, och att hon sagt att hon var 17 år. Tingsrätten anser inte heller att 21-åringen haft ”skälig anledning” att tro att hon var under 15 år, och därmed utgör inte gärningen ett brott. Därför ogillas även våldtäktsåtalet mot 21-åringen.

Åklagare Anna Berg yrkade på fängelsestraff och utvisning för de åtalade.

– Tingsrätten har gjort en annan bedömning än mig om vad som är styrkt och inte. Domstolen har bland annat pekat på att flickan haft fel i detaljer som tidsangivelser. Vid en bevisvärdering måste man gå in och titta på sådana detaljer, men jag tycker kanske inte att tiderna i sig har jättestor betydelse, säger Anna Berg.

Tingsrätten skriver även att flickan har speciella förutsättningar som påverkar bland annat språk och problemlösning. Exakt vad det har haft för betydelse i domstolens bedömning har åklagaren svårt att veta.

– Jag vet inte hur de har vägt in eller på vilket sätt de har vägt in det, säger Anna Berg.

Kommer du att överklaga?

– Det vet jag inte än. Jag ska först läsa igenom domen ordentligt för att se om det finns förutsättningar för ändring i hovrätten.

Den 21-årige mannen döms till ett års fängelse för misshandel, rån, olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott. Dagen innan den misstänkta våldtäkten anmäldes han för att ha stulit kontanter och bankkort på en fest, samt använt våld när han blev tagen på bar gärning. Mannen var, förutom grov våldtäkt mot barn, också åtalad för grov stöld, men denna åtalspunkt ogillas.

– Vi är nöjda med att våldtäktsåtalet ogillades, men vi kommer att överklaga råndomen, säger 21-åringens advokat Christer Jonsson.

Bakgrund om åtalet

Trion åtalades i januari för grov våldtäkt mot en 14-årig flicka. Samtliga nekar till brott.

Våldtäkten ska ha skett någon gång mellan den tredje och fjärde november 2013 i en lägenhet som tillhör socialtjänsten i Kumla.

Brottet ansågs som grovt eftersom flera personer förgripit sig på 14-åringen samt att gärningarna begåtts inför ytterligare personer som befunnit sig i lägenheten.

Männen anses ha känt till flickans ålder. 22-åringen och 21-åringen har varit häktade sedan november, men släpptes fria efter av-slutad rättegång i januari, 18-åringen släpptes fri i ett tidigt skede av rättsprocessen.

Tingsrätten friar alla åtalade i frågan om barnvåldtäkt, men 21-åringen döms till ett års fängelse för misshandel, rån, olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott.

Domen kommer att överklagas av målsäganden. 21-åringen kommer att överklaga råndomen. Åklagaren har ännu inte meddelat om domen ska överklagas.

Mer läsning

Annons