Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA-tv: Dragkamp på Hardemodagarna

Hardemodagarna är i full gång. I år är det tredje året som Hardemodagarna arrangeras sedan nystarten år 2012.

Annons
Utställare. Ludvig Andersson-Wellemo och hans farfar Bengt Andersson ställde ut en BM Victor från år 1958.

Flera besökare står i kö för att få en matbit, medan andra är inne och besöker företags- och föreningsmässan inne i Hardemo bygdegård.

– Bygdegården drivs ideellt av föreningarna och Hardemo bygdegårdsförening. Alla pengarna går till att bevara huset, säger Hanna Karlsson, ny ordförande i bygdegårdsföreningen.

Enligt Hanna Karlsson så hjälps alla i bygden åt. Förra året byttes taket på bygdegården och i somras så arrangerades barnens dag för första gången.

Utanför bygdegården står Susanne och Stig-Olov Stålberg från Öja, mellan Hardemo och Hackvad, och säljer sina odlade grönsaker.

– Det är första gången vi är här. Vi säljer rödbetor, morötter och gurkor, säger Stig-Olov Stålberg.

Sedan två år tillbaka odlar de sina egna grönsaker.

– Vi ville ha en egen ekologisk odling. Det är enkelt att odla och förvara grönsakerna. Förutom det vi har med oss här så odlar vi potatis, ärtor och bönor, säger Stig-Olov Stålberg.

På åkern bredvid bygdegården står det flera veterantraktorer uppställda. Anders Jonasson och barnen Mira och Holger spanar in en skördetröska.

– Det är jättekul att de arrangerar det här. Det är kul att de vill marknadsföra orten. Vi har aldrig varit här tidigare. Vi försöker åka på olika aktiviteter. Det är roligt både för barnen och oss, säger Anders Jonasson.

Nytt för i år är att det förutom traktorer ställs ut veteranbilar. Jenny Sundqvist från Espsätter i Hardemo tog med sig sin svarta Lincoln Continental.

– Vi brukar åka på bilträffar. Vi bor här och då ville vi ställa ut bilen här. Jag tycker det är en jättebra dag. Jag är positivt överraskad. Arrangörerna har gjort ett jättebra arbete.

En aktivitet som lockar många besökare är den årliga dragkampen mellan byarna i Hardemo. I år deltog fyra lag.

Efter sex olika dragkamper så stod lag Mossby som segrare.

– Det känns skitbra, säger Jonas Cederberg och får medhåll av sitt lag som består av Jonas Cederberg, Claes Persson, Johan Persson, Karl Åkerman och Richard Björndahl.

I morgon, söndag, fortsätter Hardemodagarna. Det kommer att vara en högmässa i Hardemo kyrka klockan 10. På eftermiddagen kommer det att vara kaffeservering i sockenstugan. Det kommer även att visas historiska bilder från Hardemo. Skolmuseet Lundmarkska och Mossby Lantbruksmuseum håller öppet. Tivens hembygdsgård är öppen för visning. Hardemodagarna avslutas på söndagskvällen med en vis- och berättarafton i hembygdsgården.

Odlare. Susanne och Stig-Olov Stålberg började för två år sedan att odla sina egna grönsaker. En del av grönsakerna sålde de på Hardemodagarna.
Bygdegård. Alla intäkterna från Hardemodagarna går till upprustning av Hardemo bygdegård.

Mer läsning