Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Närmare två miljoner till barn- och utbildning

Bra, men inte tillräckligt. Det var oppositionens omdöme när det extra anslaget till barn- och utbildningsnämnden debatterades på kommunfullmäktige.

Annons

Som NA tidigare berättat föreslog Socialdemokraterna ett extra anslag till barn- och utbildningsnämnden vid kommunstyrelsens senaste sammanträde.

Det rör sig om sammanlagt 1,7 miljoner kronor som ska användas till både personal och andra investeringar för att skapa fler förskoleplatser. Trycket är exceptionellt högt. Bortåt åttio barn stod i kö vid årsskiftet.

I tisdags var det dags för beslut i kommunfullmäktige.

– Jag yrkar bifall till förslaget och tycker att det är bra att det tagits fram under Stefan Svenssons ledning, sade Per-Arne Mårstad från Centerpartiet och gav beröm till barn och utbildningsnämndens socialdemokratiske ordförande.

– Utan det här tillskottet hade det blivit alldeles omöjligt, konstaterade han vidare och tillade att nämnden inte heller hade klarat sig utan det extraanslag som kom av att en felräkning i budgeten korrigerades under förra året.

Få ner barntätheten

Han konstaterade att det råder enighet om målet att få ner barntätheten på förskolorna.

Vidare förutspådde han att Skolinspektionens samlade bedömning av grundskolan, som presenteras i början av februari kommer att peka på flera brister som behöver åtgärdas.

– Vi kommer att behöva ta krafttag för att få en bra skolutveckling i kommunen, sade Mårstad.

Hyllningskör

Även Moderaternas Mats Hellgren ställde sig bakom förslaget med kommentaren:

– Nu närmar sig Socialdemokraterna de förslag som vi i oppositionen hade i budgetdebatten i höstas.

Socialdemokraternas Katarina Hansson stämde också in i hyllningskören till extraanslaget.

Hon konstaterade också att ingen förälder hade behövt vänta längre än tre månader på en plats, trots att trycket nu är historiskt högt.

– Men jag vill också höja ett varningens finger. Mycket spelar in om vi ska kunna klara det i framtiden, sade hon.

Hon befarade att sänkta statsbidrag till kommunerna i samverkan med ökade kostnader för försörjningsstöd gör det svårare att hitta kommunala pengar till förskolan och skolan.

Mer läsning

Annons