Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Nästan som gamla goda tiden”

Kumlas äldrevård skulle vara bäst i Sverige 2017. Det var målet som presenterades för två år sedan. Hur är det nu?

Annons

Kumla. Britt Lännqvist rullar försiktigt ut på garageplanen med sin permomoped. Hon kisar mot solen och funderar på om hon ska ta ett bloss.

– Jag har haft hemtjänst sedan 1981. Då hade jag drabbats av stroke tre gånger. Vänster sida hänger inte med längre, förklarar hon.

Britt berättar om tiden när det fanns hemsamariter, som stannade en halv dag eller så och hjälpte henne med olika saker. Hon skrattar till, riktigt så fungerar inte hemtjänsten i dag.

– Men i höst har det hänt något som är nästan som på gamla goda tiden. Vi har fått Karin och Lotta, det är toppen! Kom ska du se.

NA följer med Britt in i huset. Där är Karin Utegård och Lotta Forsbacka i full fart med dammsugare och trasor. Lotta har också handlat åt Britt på vägen ut, tillsammans går de igenom kvittot.

– Jag är så nöjd med flickorna. De städar bra och har lärt sig vad som ska göras. Jag känner mig trygg när Karin och Lotta är här. De kommer ju varje vecka och man har lärt känna dem, säger Britt.

Karin och Lotta tillhör Hällabrottets hemtjänstgrupp. Karin har varit anställd i Kumla kommun i 24 år. Hon berättar om hur gruppens nya arbetssätt, som är ett försök, kom till:

– Arbetet i hemtjänsten är ju ofta tungt och stressigt. Tillsammans med vår chef, Madeleine Kjellman, hade vi i gruppen ganska länge diskuterat om vi inte kunde förändra något.

Ett förslag som kom upp var om man skulle frikoppla två personer ur arbetslaget till en servicegrupp, som fick ta hand om all städning och handling. Just då stannade förslaget vid en tanke.

Av en händelse blev det så att Karin tog tjänstledigt tre månader i våras för att jobba på ett städföretag.

Där träffade hon städaren Lotta som vikarierade på företaget.

– Vi trivdes och jobbade så himla bra ihop. Vi tänkte att vi gärna ville fortsätta med det, säger Lotta.

Det visade sig att i Kumla gick Karins chef i liknande tankar. Gruppen behövde dessutom rekrytera.

– När jag ringde Madeleine Kjellman sa hon att vi kanske skulle prova förslaget med en servicegrupp nu när du kommer tillbaka. Finns det någon du kan ta med dig? undrade hon.

Karin och Lotta blev glada.

Pensionärerna blev ännu gladare. Några har till och med skrivit brev till socialchefen och tackat.

Vad säger de andra i hemtjänstgruppen?

– De tycker att det är jätteskönt, och hoppas verkligen att vi blir kvar. Nu kan de fokusera på vården och omsorgen av de gamla, säger Karin.

Lotta upptäckte snabbt det inte var någon nackdel att gruppen fick förstärkning av någon med städkunskap. ”Det behövs en städare som är van att ta tag i smutsen”, som hon säger.

Om Kumlas äldrevård kommer bli bäst i Sverige vågar Karin och Lotta inte sia om. Servicegruppen är i alla fall ett stort steg i rätt riktning, anser tjejerna - och pensionärerna.

Britt Lännqvist och Lotta Forsbacka.

Mer läsning

Annons