Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattvandrare skapar trygghet

Klockan närmar sig nio denna fredagskväll i september. Nattvandrarna samlas för närvaro på Kumlas gator.

Annons

Kvällen börjar med kaffe i möteslokalen på Trädgårdsgatan.

– Det behöver vi för att hålla oss vakna, det brukar bli några koppar, säger Sebastian Steckl skämtsamt. Han är gruppledare i Nattvandrarna, och tillsammans med Thomas Berglund och Johan Erlandsson ska han ut och vandra i Kumla ikväll.

Även om det var sommar för bara någon vecka sedan, känns den avlägsen nu. Mörkret är kompakt redan klockan nio på kvällen. Det här är nattvandrarnas första vandring efter sommaruppehållet.

Nattvandrarna är en ideell riksorganisation med gemensamma stadgar för alla. De som nattvandrar skriver under ett avtal om att följa nattvandrarnas regler.

– Vår uppgift är att observera och hjälpa till där det behövs, säger Sebastian. Vi har inte befogenhet att ingripa. Uppstår det en hotfull situation går vi hellre undan. Däremot kan vi larma om vi ser något som håller på att gå galet, säger Sebastian.

Meningen är inte att smyga omkring i samhället, utan att synas och därmed behålla lugnet.

– Grundidén är att vi lyssnar på dem som vill prata med oss och tar dem på allvar, säger Sebastian. Inte komma med pekpinnar, på det bygger man inget förtroende.

Erfarenheten är att många vill just det – prata en stund.

Nattvandrarna har tydligt märkta gula jackor som inte går att ta fel på. De går aldrig ensamma.

Sebastian och Thomas har nattvandrat i över tio år.

– Anledningen var att jag tyckte det hände mycket i Kumla och att jag ville göra något mer. Samhället är allas, och det är inte bara föräldrarnas ansvar vad som händer där ute.

Promenaden går över Kumla torg och längs Köpmangatan mot Aktivitetshuset. I en lägenhet pågår en fest, och en a-traktor står parkerad utanför. Några ungdomar står på gatan och ropar till någon i lägenheten, men det är inte aggressivt och ingen verkar berusad. Nattvandrarna möts av igenkännande hälsningar. De väljer en genväg via en gammal industrijärnväg fram till Aktivitetshuset, men där är det fortsatt mörkt. Det är nämligen stängt.

– Varför är aktivitetshuset stängt en fredagskväll? undrar nattvandrarna.

Svenska kyrkans fritidsgård är öppen i församlingshemmet och nattvandrarna tar bilen dit. Personalen där bekräftar också att det är lugnt, och att ett 40-tal ungdomar besökt fritidsgården i kväll. Det är strax stängningsdags och de sista besökarna är på väg hemåt.

Sedan går färden vidare till Kumlaby, där Johan och Thomas bor och även är aktiva i Hyresgästföreningen. De berättar att det periodvis är stökigt där, med högljudd bilkörning, festande och vandalisering vid skolan.

– Det var en av anledningarna till att jag började nattvandra, säger Johan. Vissa kvällar i våras fick vi som bor här ingen lugn och ro. Jag tänkte att något måste det väl gå att göra.

På en cykelväg utanför en förskola dyker a-traktorn från Köpmangatan upp igen. Thomas och Sebastian går fram och upplyser om att det inte är okej att köra på cykelvägen. En tjej stiger in i bilen och den kör iväg.

På väg ut från förskolegården kommer två hundägare på kvällspromenad.

– Bra att ni kommer, säger de. Vi hörde att det satt folk här nere och det hördes ett väldigt hostande, så vi gick hit. Men när vi kom försvann alla, säger hundägarna.

Och nu är det tydligt vad det är som kännetecknar en erfaren nattvandrare.

Sebastian, Johan, och Thomas uppfattar nämligen stämningen, och tystnar i sitt samtal. Här har någon varit alldeles nyss. De kan dessutom konstatera vilket håll de som nyss var här har gått, och man kan ana en grupp människor bege sig iväg bort mellan husen.

När nattvandrarna passerar tittar en och annan ut genom fönstren. Något ljud av fest hörs inte just nu.

Nere vid skolan är några fönster krossade, men det är inte säkert att detta skett i kväll. Skolan är ofta utsatt för fönsterkrossning, trots att det finns övervakningskameror uppsatta.

Det är tomt runt skolan också. Fimparna efter några handrullade cigaretter avslöjar att någon nyligen suttit här och rökt. En tom sportdrycksflaska slängd i närheten luktar rödsprit.

Färden går vidare till Via-lundskolan. På gymnastikhuset är flera rutor krossade.

– Verkar som någon nyligen kastat sten, säger Thomas.

Det lyser i gymnastiksalen. Kanske för att larmet gått och väktare kommit dit.

Sista svängen går via Fylstaskolan, där det ligger flera cyklar slängda på skolgården.

– Kan ju vara några ungar som bor i området och bara slängt sina cyklar här, säger Sebastian.

Klockan ett återvänder nattvandrna till lokalen. De skriver en rapport om att en lugn kväll på Kumlas gator förflutit.

– Ovanligt lugnt faktiskt. Kanske för att det är evenemang i Örebro eller så, säger Sebastian.

Eller så är det för att de omisskännliga jackorna på plats gjort kvällen lugnare än den skulle ha varit utan dem.

Johan Erlandsson, Thomas Berglund och Sebastian Steckl nattvandrar i Kumla. De gula jackorna går inte att ta fel på.

Nattvandrarna

Nattvandrarna är en partipolitiskt och religiöst obunden rikstäckande organisation som har lokalgrupper på olika håll i Sverige. Organisationen följer gemensamma regler i hela landet. Ledorden är larma, observera och notera.

Nattvandring ska ske i grupper om minst två personer (tre rekommenderas)

Nattvandrarna ska vara synliga och hjälpsamma, och observera vad som händer.

Det är viktigt att lyssna på och prata med ungdomarna. Agera rådgivande inom ramen för ”sunt förnuft”

Hjälpa till med första förband, ett telefonsamtal eller kanske hjälp hem.

Nattvandrarna ska verka för samverkan med kommun, myndigheter, företag och andra grupper inom samhället.

En nattvandrare får aldrig beslagta alkohol från någon, oavsett om det är ett barn, tonåring eller vuxen. Detta får endast göras av polisen. De ska heller aldrig gå in i en situation med risk för att man skadar sig själv eller andra.

Nattvandrarna ska heller aldrig försätta sig i en situation som kan innebära fara för sig själv eller någon annan. Vid osäkerhet ska polisen kontaktas.

I Kumla finns nattvandrargrupper i centrala Kumla och Kumlaby.

Vill du bli nattvandrare? Det skulle behövas en grupp i Haga- och Skogstorpsområdet. Hitta Nattvandrarna Kumla på deras facebooksida eller på deras hemsida.

Mer läsning

Annons