Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till att flytta ärende till Örebro

Socialstyrelsen riktar kritik mot Kumla kommun i fallet med ungdomshemsplacerade Johan. De avslår även kommunens ansökan om att hans ärende ska flyttas över till Örebro.

Annons

Det var socialnämnden i Kumla som själv lämnade in en begäran om granskning av deras handläggning av fallet Johan.

Socialstyrelsen ser det som olyckligt att Johan, som egentligen heter något annat, har fått vänta på plats på lämplig avdelning på ungdomshem och att han haft ett stort antal olika placeringar.

Deras främsta kritik mot Kumla kommun är att Johan i december 2010 omplacerades från slutet ungdomshem inom Statens institutionsstyrelse, SiS, till ett mer öppet HVB-boende, från vilket han efter bara ett dygn rymde och tog droger.

Socialstyrelsen tycker att Kumla kommun därmed brustit i sitt ansvar och att de borde ha agerat mer kraftfullt för att ge Johan skydd och stöd från sitt destruktiva liv.

Ska behålla ansvaret

Socialstyrelsen avslår också Kumla kommuns ansökan om att ärendet ska flyttas över till Örebro, där Johan och hans mamma är folkbokförda sedan 2008.

Socialtjänstlagen säger att den kommun som placerat en ungdom på ungdomshem eller HVB-hem, behåller ansvaret för ungdomen oavsett var personen är folkbokförd. Först då personen är aktuell för avslutning av vård flyttas ärendet över till den kommun där personen är folkbokförd.

Socialstyrelsen bedömmer att Johan under lång tid framöver är i fortsatt behov av insatser inom socialtjänstens område, och beslutar därför att Kumla kommun fortsatt ska ha ansvaret.

Kumla kommun har överklagat. De skriver att Johan efter att flera gånger upplevt besvikelser nu har ett misstroende mot socialförvaltningen i Kumla. Dessutom ska den socialsekreterare som följt honom nu byta tjänst.

Nej till plats i Örebro

Kumla kommun står bakom Johan och hans mamma i att ärendet omgående bör flyttas över till Örebro, som har större resurser att hjälpa Johan. Kommunen har tidigare försökt köpa en plats på behandlingshemmet Multigruppen i Örebro, men nekats detta då hemmet endast har plats för Örebros ungdomar.

Det finns därför ingen möjligheten för Johan att komma till Multigruppen så länge hans ärende tillhör Kumla kommun.

Mer läsning

Annons