Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nödiga hänvisas ut i buskarna

Stenarbetsmuseet i Hällabrottet saknar denna sommar helt tillgång till toalett.– Installationen av toalett har visat sig vara en knepig sak att lösa, men vi jobbar på det, säger kulturintendent Göran Ekberg.

Annons

I den gamla hyvlarverkstaden i Hällabrottet finns bland annat modellsamlingar av konstnär Lars Agger och maskiner från Yxhult Stenhuggeris första mekaniska verkstad.

Vad som däremot inte finns där är en toalett. Tidigare somrar har besökarna hänvisats till det närliggande huvudkontorets toalett, men inte heller denna finns tillgänglig i sommar eftersom Kumla kommun inte längre har någon nyckel dit.

– Det här är ett stort bekymmer, inte minst för de av våra besökare som kommer hit efter en lång bilresa. Jag brukar säga åt dem att de får göra som stenarbetarna själva gjorde en gång i tiden – gå ut i buskarna och sätta sig, säger en av dem som jobbar som guide på museet.

I årets investeringsbudget för kultur- och fritidsnämnden finns 100 000 kronor avsatta till en toalett i hyvlarverkstaden. Så frågan är varför inget händer.

– Pengarna ska användas till att installera en toalett, lovar Göran Ekberg, som arbetar som kulturintendent på Kumla kommuns kultur- och fritidsavdelning.

Försvårande omständigheter

Tanken var först att toaletten skulle stå färdig till årets turistsäsong, men en del försvårande omständigheter försenade arbetet.

– Att dra in vatten och avlopp till fastigheten är inga bekymmer, det svåra är hur vi ska göra invändigt. Men jag hoppas att vi kommer i ordning med allt under hösten.

Då anslutningen till VA-ledningen är klar, är tanken att planen framför museet ska förbättras. Den består i dag av en illa skött grusplan där det ofta blir gropar och översvämningar. Nu vill förvaltningen avgränsa ytan mot vägen med en mur och anlägga en buss-parkering.

Mer läsning

Annons