Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nostalgiskt skoljubileum

Det blev många återseenden och nostalgi när Kumlaby skola firade sitt 30-årsjubileum på torsdagskvällen. Och stämningen tycks sitta i väggarna. – Jag trivdes då och jag trivs idag, säger Jenny Welin. före detta elev och numera lärare på skolan.

Annons
80-talskör. Lärarna Inger Stähring, Marie Hayward, Malin Liljeqvist, Terese Carlsson och Johanna Broms framförde ett 80-talsmedley.

Kumla. Kumlaby skola med låg- mellan- och högstadium, byggdes 1983.

– Vialundsskolan var väldigt överbefolkad då, och en ny skola behövdes, berättar idrottsläraren Hans Claesson. Han började på Kumlaby skola 1983.

– Vi byggde upp skolan från grunden med allt vad det innebar. Inget var färdigt, allt måste lösas, men ingenting var omöjligt, berättar han.

Som idrottslärare har Hans Claesson arbetat med elever i alla klasser, från ettan till nian.

– Det är fantastiskt kul att lära känna eleverna under en så lång period, det är nog det bästa med Kumlaby skola, säger han.

Sven Elisson var skolans första rektor och har varit med från början.

– Jag började när rektorsområdet bildades 1975. Vi planerade skolan i samarbete med arkitekter och byggnämnd, och jag har varit med om att både överskrida budget och bli utskälld av politikerna. Men det blev ju faktiskt ganska bra, säger Sven. Han arbetade på Kumlaby skola fram till 1991.

Dagens rektor Maud Frimodig håller med. Hon har också jobbat på skolan sedan starten.

– Vi har en jättefin skola som var väl fungerande då och väl fungerande nu. Det är jag jättestolt över, säger hon.

Till festen hade lärare som jobbade på skolan 1983 bjudits in, och all dagens personal, totalt ett 70-tal festdeltagare.

Dagen till ära hade personalen ställt i ordning en historisk utställning om Kumlaby skola. Där fanns också tidningsklipp, fakta och klassfoton från skolans första årskullar.

För att åskådliggöra en svunnen tidsepok för dagens elever på Kumlaby, hade lärarna samlat ihop material som var typiskt för åttiotalet. Dagens barn och ungdomar har till exempel inte koll på vad ett blandband är, parfymen Date eller hur det var när internet inte fanns.

– Vi har haft åttiotalstema hela dagen i dag, berättar Johanna Broms, bildlärare.

Hon ingick i den kvintett sjungande lärare, som framförde ett potpurri med åttiotalslåtar från till exempel Sting, Bonnie Tyler och Elton John.

Utställning. Kristian Lindgren , Ann-Britt Lundin, Sofia Mejstedt och Ewa Wikström och tittade noga på utställningen om skolans historia. Foto: Ellinora Berg

Mer läsning

Annons