Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu flyttar surdegen in i kyrkan

Emmer, spelt, öländskt lantvete och surdeg har flyttat in i gamla Salemkyrkan. Där har det startats bageri.

Annons
Lokal, som bageriet ska heta, blir det fjärde i Kumla vid sidan om Sveas, Maxibageriet och Lill-Annas. Här tar Emanuel Eskilsson en koll för att se om limporna är klara.

Lokal, som bageriet heter, blir det fjärde kommersiella bageriet i Kumla vid sidan om Sveas, Maxibageriet och Lill-Annas. Emanuel Eskilsson, som är en av upphovsmännen, betonar vad som skiljer  dem från de redan etablerade.

– Det här är ett litet hantverksbageri där vi bara jobbar ekologiskt. Och vi vill försöka jobba så lokalt det går, säger Emanuel.

I drygt två veckor har Emanuel Eskilsson och Sam Pettersson provbakat surdegsbröd här.

– Vi har väl hunnit provbaka på en 16-18 mjölsorter, berättar de och nämner bland annat mjöl av gamla kulturspannmål som emmer och spelt.

Under skärtorsdagens eftermiddag befann de sig på Icas stormarknad vid Eurostop i Örebro för att låta kunderna där säga sitt om brödet. Vad de anser kommer att ha betydelse.

– Vi tar våren på oss att ta fram rätt produkter, säger Emanuel.

Det nya bageriet köper ekospannmål från närområdet och låter mala det i en kvarn i Glanshammar. Bakprocessen är långsam, med jäsprocesser på upp till två dygn för att få önskat resultat med surdegen.

Sam och Emanuel säger att valet av ekologiska råvaror inte bara handlar om giftfritt utan är även en smaksak. De spannmålssorter som passar att odla utan bekämpningsmedel växer med djupare rötter och får därmed upp mer mineraler ur jorden.

För dem med Kumlakännedom är kombinationen Eskilsson och bageri inte obekant. Emanuels pappa, Göran Eskilsson, ägde tidigare Sveas. Emanuel är uppfödd i en mjölbinge, som han uttrycker det.

Sam Pettersson har sedan han slutade som pastor för ungefär två år sedan satsat på bakning av surdegsbröd och sålt sina produkter på bland annat marknader. Nu flyttar hans verksamhet till den före detta kyrkan i Kumla.

Mer läsning

Annons