Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska mer bli rent på Skofabriken

Arbetsmarknadsenhetens ansvar för tvätten i kommunen ökar. Om några veckor står nya tvättmaskiner redo att ta emot hemtjänstpersonalens skyddskläder.

Annons
Sorterar. Murat Bircan sorterar nyinkommen tvätt och Angelie Vogel för in i datorn vilka plagg de olika kunderna har lämnat in sig. Allt märks med kundnummer så man ska få tillbaka allt – rätt och rent. Foto: Jan Wijk

Det var hösten 2011 som Arbetsmarknadsenheten öppnade tvätteri. Enligt arbetsledaren L-G Karlsson har det fungerat väldigt bra sedan starten.

– Det är vinst för brukarna som får rena och strukna kläder. Som jag förstått det så är det vinst för hemtjänstpersonalen också som får mer tid med brukarna.

Kommunens arbetsmarknadsenhet har funnits länge och har haft samma uppdrag som nu: att ge personer långt från arbetsmarknaden möjlighet till praktik och arbetsträning. Det uppdraget tycker L-G Karlsson har blivit lättare.

– Med tvätten har vi till exempel fått en jämnare arbetsbelastning, säger L-G Karlsson.

Han jämför med de legoarbeten man tidigare utförde åt olika företag då det ibland kunde uppstå arbetsbrist när det saknades uppdrag. Den risken finns inte längre. De äldre som har kommunal hjälp behöver få sina kläder tvättade ”alla dagar”.

Nu väntar utökning på tvätten. I dag tvättar man kläder åt äldre i Kumla som har hemtjänst och som bor på särskilda boenden. Det blir bortåt 50 ton tvätt om året. Nu uppskattar man få ytterligare femton ton årligen i och med att man fått förfrågan att tvätta hemtjänstpersonalens skyddskläder.

– Vi har redan börjat åt en hemtjänstgrupp och om något kvartal är vi igång åt alla grupper, säger L-G Karlsson och tillägger att om det blir aktuellt att tvätta åt fler kommunala verksamheter så kommer det att finnas kapacitet för det.

Tvättuppdraget lämpar sig bra för den som drabbats av värk. Alla moment är inte tunga, utan man kan anpassa insatsen efter förmågan.

– Vi har en bra arbetsmiljö och vi vet dessutom att vi har ett viktigt jobb att göra vilket är bra för självkänslan.

Tanken är att man ska vara inskriven på tvätten i minst 20 veckor och att man sedan i bästa fall därefter kan komma ut på den öppna arbetsmarknaden. Omkring 25 personer åt gången arbetar i verksamheten. Ytterligare 5–10 personer kan komma att få sysselsättning i och med utvidgningen.

Innan starten i Kumla så åkte de ansvariga på studiebesök i andra kommuner för att se och lära. Man tog intryck av det man uppfattade fungerade och gjorde anpassningar efter de behov som finns här. Nu är det Kumla som tar emot besök.

– Snart kommer folk från Nora på besök. Att vi får besök stärker oss i att vi gör det här på ett bra sätt, säger L-G Karlsson.

Slätt. Sadia Maaline och Iosif Amartimesei hjälps åt att mangla lakan. Foto: Jan Wijk
Tittar till. Angelie Vogel och L-G Karlsson inspekterar förrådet med hemstjänstpersonalens kläder. Foto: Jan Wijk
Tre. På tre dagar får man tillbaka sina kläder rena. Foto: Jan Wijk

Mer läsning

Annons