Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu slås ett slag för sol

En ren tillfällighet tillsammans med ett medvetet miljötänkande ledde till att Kumla Bostäder AB:s två ”skyskrapor” fick solfångare på taken.

Annons
Lysande energikälla. Solfångarna på Högkvarteret, Kumla Bostad AB:s senaste bygge, förser höghusen med en femtedel av det varmvatten som går åt. Första tanken var att sätta upp en skylt med fastighetsbolagets namn och logotype på taket. ”Jag tycker att det blev både snyggare och bättre med solfångarna”, säger bolagets förre vd Lars Hallbergson.

– Den första tanken var att vi skulle sätta upp en skylt med bolagets logga samt att det skulle stå Kumlabostäder på den, berättar Kumlabostäders tidigare vd Lars Hallbergson.

Den idén reviderades och då husen fick en sådan high tech-utformning blev det naturligt att de blev utrustade med solfångare.

Att det blev solfångare istället för Kumlabostäderskylten är inget han ångrar i dag.

– Jag tycker att det blev mycket snyggare och så passar både taklutning och väderstreck bra för solfångare.

Femtedel av behovet

Hallbergson uppskattar att solfångarna förser fastigheterna med en femtedel av det varmvatten som går åt.

– Det blev aldrig installerat någon energimätare när solfångarna monterades, så vi har ingen exakt siffra över vad solfångarna genererar.

Inte heller finns det någon prislapp på vad den miljövänliga satsningen kostat då den investeringen ingick i totalsumman för bygget av de två höghusen.

Hyfsad investering

Men Hallbergson minns att det nämndes i sammanhanget att solfångarna skulle betala sig på mellan åtta och nio år. Det låter i så fall som en hyfsad investering då de beräknas hålla i minst 15 år.

För dagen har bostadsbolaget inte några planer för fler solfångare. Vid bygget av trygghetsboendet på Skolgatan-Stationsgatan blir inte taklutningen optimal för solfångare, så det bygget får stå över modernt miljötänkande ur den aspek-ten.

Mer solenergi

– Självfallet kommer vi att satsa på mer solenergi i framtiden, avslöjar Hallbergson.

Med det uttalandet antyder han att ett kommande bygge som ännu inte detaljplanerats kan komma att utrustas med solfångare.

Läs mer i dagens NA, papperstidningen!

Mer läsning

Annons