Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu startar årets höjdpunkt för Patrik

Att livet är en schlager, det kan man verkligen säga om de närmaste veckorna för Patrik Norgren.

Annons
Schlagerfantaster. Patrik Norgren och Michael Karlsson har stenkoll på Melodifestivalen. Foto: Pressbild Unibet

Sydnärke/Malmö. När jag når Patrik på telefon bär resan snart iväg mot första deltävlingen i Melodifestivalen.

– Mitt tåg går klockan fem i morgon, och jag har inte ens hunnit packa, säger han. Men han är van, det är åttonde året han följer hela Melodifestivalturnén på plats.

Patrik kommer från Kumla, men har även bott och jobbat i Hallsberg och Askersund. Då var Allsång på Skansen ett stort intresse, som han såg i Stockholm varje vecka. Det var också där han träffade sin bästa vän och kompanjon Michael Karlsson, som han nu driver foto- och filmbutik med.

– Det var Micke som fick mig intresserad av Melodifestivalen. Vi åkte på en deltävling ihop år 2006. Det var kul, och vi åkte på en till. Jag blev fast. Året efter var vi på hela turnén.

Sedan 2006 bor Patrik i Stockholm.

– Det är inte lätt att vara egenföretagare, men annars skulle det inte funka att åka på turnén. Vi tar mer eller mindre ledigt i sex veckor.

Förberedelserna börjar redan under sommaren. Då försöker Patrik och Micke räkna ut vilka städer deltävlingarna ska hållas i. Det är viktigt att hinna boka hotell innan SVT går ut officiellt med datum och orter. De har sina knep och lyckas nästan jämt.

– Linköping är till exempel med vart tredje år, och det är alltid någon Norrlandsstad, säger Patrik och fortsätter:

– Att Malmö inleder i år höll på att lura oss. Staden har aldrig inlett förut. Men när jag tänkte boka hotell var det nästan fullt till denna helg, medan de andra helgerna hade massor av rum kvar. Då förstod jag.

Intresset blev snart en blogg där de skriver om allt från artisternas frukostvanor till showen. Men det är inget billigt intresse. Ungefär 25 000 kronor var lägger de ner under turnén.

– Det är hotellkostnaden som drar i väg. Vi vill bo på artisthotellen, annars är det ingen mening. Och det är inga billiga hotell SVT bokar in sig på, förklarar Patrik.

Under åren har de lärt känna folk både på SVT och artisterna själva. Men de har inte kunnat vara med bakom kulisserna. I år blir det annorlunda, då de ska arbeta som schlagerkorrar åt spelbolaget Unibet.

– Vi bloggar på vår vanliga blogg. Men det blir lite mer fokus på artisterna och vi kommer att sätta odds.

Patrik kan verkligen kalla sig expert.

– Jag lyckas nästan alltid tippa vinnaren. Jag åker även på Eurovisionsfinalen, fast bara i Skandinavien eftersom jag är flygrädd. Förra året tippade jag Emelie de Forest som vinnare och bokade hotell i Köpenhamn före finalen. Dagen efter var det fullt.

När vi pratar nästa gång på torsdagen har Patrik hunnit se de första repetitionerna.

– Det är kul att kunna vara med från början. Yohio har varit riktigt bra, han kommer att gå långt. Och i kväll blir det välkomstfest, det blir väldigt kul.

Mer läsning

Annons