Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny byförening bildad

En ny byförening har bildats i Kumla, med anledning av kommunens utbyggnadsplaner mot Brånsta, Sånnersta och Örsta. Medlemmarna vill värna om att området ska få fortsätta vara den stadsnära landsbygd som den är idag.

Annons

– Jag har förståelse för att kommunen vill expandera. Men det måste kunnas göras på olika sätt, och med eftertanke.

Det säger Ronny Norén, styrelsemedlem i nybildade Brånsta Sånnersta Örsta byförening. Ronny Norén bor sedan 30 års tid bor på en gård i Örsta som han tagit över efter föräldrarna.

– Den nya översiktsplan som nu skickats ut påverkar hela tillvaron för oss som bor här och som valt att leva på landsbygden. Nu känns det som om det är ett till Kumla som de vill inrymma på fälten ut mot oss.

Samtal grannar emellan utmynnade i en nybildad förening: Brånsta Sånnersta Örsta byförening. Tillsammans hoppas de 15-talet medlemmarna i föreningen på att kunna vara med och påverka kommunens utbyggnadsplaner.

I föreningsstadgarn står att syftet med föreningen är att sammansluta personer som har intresse för områdets kultur och natur och som vill föra det vidare till kommande generationer. Man vill bevara den stadsnära landsbygd som finns där i dag, utan någon större förtätning av bostadsbebyggelse och medföljande ökat buller.

I översiktsplanen nämns byggande av 800 radhus/kedjehus och villor i Brånsta- Sånnersta.

– Först var jag enbart upprörd över kommunens planer. Men sen insåg man ju att det här är något som måste diskuteras. Vi har tänkt oss träffar med politikerna framöver. Men först ska vi jobba för att få fler medlemmar, säger Ronny Norén.

Den nya översiktsplanen för Kumla kommun ställs just nu ut och finns även att läsa på kommunens hemsida. Den har fått namnet Kumla 25000, och redogör bland annat för hur kommunen behöver byggas ut för att nå målet med 25000 invånare år 2025. Fram till 15 november är det fritt fram att lämna synpunkter på översiktsplanen.

Mer läsning

Annons