Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny ekonom ska ge bättre koll

Genom en nyanställning ska kommunen få kontroll över nämndernas miljonunderskott.

Annons

Den senaste prognosen visar att nämndernas sammanlagda underskott kommer att sluta på 37,5 miljoner kronor. En av de omedelbara åtgärderna från politikerna i kommunstyrelsen är att anställa en controller, en ekonom med inriktning på verksamhetsstyrning.

– Kan han eller hon hjälpa till att få ner underskottet så har tjänsten betalat sig, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Lennart Eriksson.

Tjänsten ska tillsättas så fort som möjligt.

Eriksson säger att politikerna känner ett stort behov av att hitta orsaker till varför nämnderna överskrider sina budgetramar. Själv tror Eriksson att förvaltningarna brister i att omdisponera sina budgetar under året, och istället hoppas på tillskott från kommunstyrelsen.

– Jag kan inte säkert säga att det är så, men det kan finnas en kultur där man tror att kommunen täcker underskott om man bara har bra förklaringar till varför budgeten inte höll.

Controllern kommer att arbeta tillsammans med de olika förvaltningarnas ekonomer för att få ett grepp om pengaförbrukningen. Störst ansvar kommer controllern få för socialnämnden, där underskottet är störst (23 miljoner) och där det under en period dessutom saknats en förvaltningsekonom.

Trots nämndernas svåra problem med att hålla sina budgetar kommer kommunen som helhet att göra ett överskott på drygt 19 miljoner kronor, enligt prognosen. Det är i runda tal en halvering av det överskottsmål som ligger för 2010.

Lennart Eriksson säger att han inser att det kan verka konstigt att kommunledningen reagerar så starkt när det trots allt inte handlar om att kommunen går back.

– Men om inte nämnderna håller sina budgetar så spricker allt. Då tvingas vi låna för att klara våra investeringar, vilket är mot våra principer, säger han och tillägger att de lån som nu tas för att klara bygget av badhuset är att betrakta som ett undantag.

Mer läsning

Annons