Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny frekvens – konsekvens av radiobråk

Kumla-Hallsbergs närradioförening är en medlemsförening kortare och radioetern en kanal rikare.

Annons

Det är en sammanfattning av de turer som lett till att föreningen Kanal Regional inte längre sänder över frekvensen 94,3 utan på den nya frekvensen, 89,2, från en mast i Zinkgruvan.

Föreningen Kanal Regional, som står bakom Kumlanytt och Sydnärkenytt, har länge varit en av medlemsföreningarna i Hallsberg-Kumla närradioförening. I förra veckan beslutade dock styrelsen i närradioföreningen att med omedelbar verkan slänga ut Kanal Regional ur radiosamarbetet.

– Vi fick meddelandet på mejl förra torsdagen, med beskedet att vårt program ”Äntligen fredag” inte skulle sändas, säger Lars Litzén från Kanal regional.

Han medger att det funnits det han kallar ”konfliktytor” mellan Kanal Regional och närradioföreningen, men tycker att beslutet kom abrupt och oväntat.

– Vi är överraskade, inte minst över att de inte hörde med oss först.

Den akuta anledningen tycks ha varit en kontrovers om den mast som Radio Sydnärke sänder från i Zinkgruvan. Den köptes av Hallsberg-Kumlas närradioförening från Kanal Regional, och lånades ut till den nya frekvensen i startskedet med avsikten att Radio Sydnärke skulle köpa den.

– Innan det var klart skickade vår annonssäljare ut ett brev med några olyckliga formuleringar och ett fel: Vi ägde inte masten.

”Mastaffären” är dock ur världen. Nu finns ett avtal om att Radio Sydnärke köper masten. I övrigt återstår dock motsättningarna.

– Det bottnar i att närradioföreningen är arg på oss för att vi är framåt och har varit bra på att sälja annonser, anser Lars Litzén, som tror att den illojala konkurrens närradioföreningen talar om handlar om kamp om annonspengar.

– Vi kan inte ha en medlemsförening som motarbetar moderföreningen, säger Curt Wärme.

Wärme, ordförande i närradioföreningen säger att Kanal Regionals sändningar vid flera tillfällen inte har skett enligt Post- och telestyrelsens regler.

– I slutet av varje sändning ska man redovisa vilken förening som står för programmet. Det regleras även hur man får sända reklam, till exempel att det inte får vara i program, vilket Kanal Regional har haft.

Åtminstone ett möte har avhållits med radio 94,3 som sammankallande, och Lars Litzén som representant för Kanal Regional.

Närradioförening anser att det inte fanns någon vilja att ta till sig de anvisningarna som gavs.

Lars Litzén anser dock att det möte Wärme hänvisar till handlade om mindre anmärkningar.

– Och det var länge sedan. Att komma med det nu, säger Litzén undrande.

Kanal Regional

Kanal Regional bildades 2007 med målet att göra och förmedla nyheter och reportage. Man verkar framförallt under titlarna Kumlanytt och Sydnärkenytt och har fram till nu även sänt radio på frekvensen 94,3.

Kumla-Hallsbergs närradioförenings medlemmar sänder under ”paraplyet” Radio 94,3.

I förra veckan beslutade föreningens styrelse att utestänga Kanal Regional från föreningen och därmed sändningarna i Radio 94,3.

Sedan i höstas sänder Kanal Regional även på frekvensen 89,2 från en mast i Zinkgruvan.

En längre artikel skriven av Kumlanytts Lars Litzén angående ärendet finns att läsa på www.kumlanytt.se.

Från Radio 94,3:s horisont har man besvarat den artikeln med ett öppet brev på sin hemsida med adressen www.radio943.se.

Mer läsning

Annons