Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny kaffestuga för tio miljoner

Ett större arkitektritat kafé i 10-miljonersklassen. Det vill kultur- och fritidsförvaltningen satsa på, för att utveckla miljön vid Kvarntorpshögen.

Annons
Vid kraftiga regn såsom det i förra veckan, spolas gruset bort från vägen upp på Kvarntorpshögen. Underhållet av vägen är omfattande, och helst skulle ansvariga istället vilja asfaltera vägen.

Dagens kaffestuga är liten med begränsat utbud i sin försäljning, och toaletterna består av två inhyrda bajamajor.

– Kaffestugan är inte funktionsduglig, och toaletterna lämnar självklart också mycket i övrigt att önska, säger Gertrud Åstrand, avdelningschef på kultur- och fritidsförvaltingen.

– Om det regnar när det kommer en busslast av besökare händer det att vi provisoriskt dukar i ordning inne på Arken, vilket är den enda plats där vi kan erbjuda alla tak över huvudet. Det är varken praktiskt eller rationellt.

Vid sidan av de praktiska aspekterna finns även de visionära. Kultur- och fritidsförvaltningen lägger till höstens budgetarbete in ett rejält äskande om 10 miljoner kronor till år 2012. Det som önskas beskrivs som ” en byggnad med arkitektoniska kvalitéer som matchar den säregna miljön”, där byggnaden i sig skulle kunna utgöra en turistattraktion.

Konsten ska profilera Kumla

Edit Ugrai, stadsträdgårdsmästare och tillförordnad kultur- och fritidschef, är en av de övriga som deltagit i diskussionerna kring utvecklingen av Kvarntorpshögen.

– När vi ändå måste lösa toalettfrågan är det läge att se kaffestugan i ett långsiktigt sammanhang. Konsten och det närliggande industrilandskapet är något som verkligen kan profilera Kumla och locka till besök, säger Edit Ugrai.

Allt hänger nu på hur mycket pengar kommunledningen är villiga att släppa till. De enda pengar som är klara i dagsläget är 20 000 kronor från Leaderprojekt Gränslandet, som ska gå till en förstudie.

Läs mer i onsdagens NA

Mer läsning

Annons