Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny ledning av Kumlas skolor på gång

Bort med områdescheferna och gymnasiechefen, och istället in med två planeringsledare. Det hör till den förändrade ledningen av Kumlas skolor och förskolor som förvaltningschefen Mait Walderlo i dag presenterar för nämnden.

Annons

Mait Walderlos första uppdrag som nytillträdd chef i oktober för Kumlas skolor, var att göra en översyn av barn- och utbildningsförvaltningens ledningsstruktur.

– Den genomförs då vi måste få till en rakare och tydligare kommunikation inom förvaltningsledningen, säger Mait Walderlo.

Tre chefsnivåer föreslår nu istället bli två.

Mellanchefsnivån med de tre tjänsterna som områdeschef och tjänsten som gymnasiechef skulle då försvinna, och kvar blir förvaltningschef och rektor.

Förvaltningschefen blir liksom tidigare högsta ansvarig tjänsteman och den som ska se till så att verksamheten håller sig inom budget samtidigt som de politiska målen uppnås.

Rektorerna ska ha det pedagogiska ledarskapet på respektive skola med ett nära samarbete med övriga rektorer.

Som stöd till ledningsgruppen föreslås särskilda så kallade stabfunktioner med placering på stadshuset. Där ska förutom nuvarande ekonom och nämndsekreterare även ingå två nytillsatta planeringsledare.

– De ska fungera som ledare som driver på till exempel förskolans utveckling, IT-utveckling och andra stora strategiska frågor, utan chefsansvar, säger Mait Walderlo.

Vad händer med de personer som i dag är områdeschef och gymnasichef?

– Det är för tidigt att säga. Det blir att vi omdisponerar, men riktigt hur får det fortsatta arbetet utvisa. De sista stegen i det här arbetet tas först till sommaren.

I dag blir det upp till barn- och utbildningsnämnden att fatta beslut om den första delen av översynen, som om den antas ska börja gälla från och med 1 april.

Arbetsgruppen kommer sen gå vidare med att se närmare på även bland annat samverkan, stödfunktioner, elevhälsa och skolornas upptagningsområden.

Mer läsning

Annons