Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny påfart med i planerna för Åbytorp

Fler motorvägsanslutningar i Kumla kommun är något som kan bli verklighet - på lång sikt.

Annons

Kommunens stadsarkitekt Christina Gustavsson säger att frågan om ytterligare en motorvägsanslutning, i höjd med Åbytorp, är något som finns med i kommunens översiktsplan.

– Den finns med där, men det är ingen från som hittills har lyfts upp och drivits, säger stadsarkitekt Christina Gustavsson.

Hon tror dock att en ny avfart skulle kunna komma med i den nya trafikplan som samhällsbyggnadsnämnden arbetar med för närvarande.

– Jag har ett medborgarförslag på mitt bord som handlar om det här och det är en sak som kommer upp som en fråga vid olika informationsmöten.

Gustavsson säger att processen fram till dess en ny motorvägsanslutning är klar är väldigt lång. Fram för allt kräver det lobbyarbete gentemot Trafikverket, där åtgärden knappast är prioriterad eftersom det inte rör sig om en trafiksäkerhetshöjande åtgärd.

Om Trafikverket går med att det byggs en ny anslutning så föverkligas nog inte planerna med hjälp av statliga pengar.

– Det blir nog Kumla kommun som får ta ansvar för finansieringen, möjligen medfinansierat vid Länstransportplanen, säger Gustavsson.

Kostnaden skulle kunna vägas upp av de intäkter man skulle kunna få om fler vill flytta in i och kring Åbytorp.

– Några sådana kalkyler är inte gjorda, men det är möjligt att politikerna på sikt kan vilja ha en sådan.

Med en motorvägspåfart i höjd med Åbytorp skulle bilpendlare därifrån nå jobbet i Örebro på drygt tio minuter.

Man skulle kunna tänka sig en utveckling som den i Lekebergs kommun där den nya motorvägen mellan Karlskoga och Örebro öppnade upp för byggnation i området kring Lanna. Där har det det senaste decenniet byggts mycket och ett helt nytt samhälle har växt fram och hundratals nya småhustomter har släppts. Även Vintrosa, i Örebro kommun, har sett en ökad inflyttning som följd av motorvägen.

Men fler än Åbytorpsbor skulle kunna dra nytta av en ny påfart. Det skulle också kunna vara ett alternativ för många bilburna Kumlabor som i dag tar den norra motorvägsanslutningen.

– Det skulle kunna lösa en del trafikproppar.

På NA:s åsiktssida skrev en Åbytorpsbo i december om att det tar 50 minuter att ta sig från jobbet i Örebro till hemmet beroende på att sista delen av sträckan är igenkorkad. En 20 minutersfärd tar 50 minuter eftersom trafiken är igenproppad från motorvägen förbi Carlbarks och vidare in mot Kumla.

Mer läsning

Annons