Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny plan hjälper till att lösa trafikproblem

Nu är den antagen: detaljplanen som har en dellösning för trafikproppen vid Vägtorget. I planen ingår även en utbyggnad av områdena Ryttartorpet och Matildelund.

Annons

Det handlar om den planerade vägen från Ryttartorpet som ska ansluta vid rondellen vid Carlbarks. Den ska göra att många bilister slipper passera Skogstorpsskolan och Vägtorgsrondellen på vägen till Örebro.

– Det är inte bara ett streck på en karta utan något vi i nämnden vill prioritera. Sedan återstår det att se om vi får råd med det, säger Mats Hellgren (M) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Det blir en sak för kommunens budgetberedning att ta ställning till när budgeten för 2016 arbetas fram.

Den planerade vägen är bara en del av planen som rör etapp 2 av Loviselundsområdet och etapp 3 av Ryttartorpsområdet. Dessutom ska det anläggas ett 60-tal nya småhustomter och planen ger även plats för parhus och några mindre flerfamiljshus. De sistnämnda var ursprungligen tänkta att kunna vara upp till tre våningar höga.

– Men vi har lyssnat på invändningar vi fått och har minskat den maximala bygghöjden från tre våningar till två, säger Hellgren.

Det kommer även reserveras mark i området för en ny förskola och ett naturområde som ska sprängas in mellan tomterna.

Behövs det verkligen fler tomter i Kumla?

– Det behövs allt, både tomter och lägenheter. Det är ett hårt tryck och folk måste ha någonstans att bo, säger Hellgren.

Och just i dag finns det inte många byggklara småhustomter i Kumla. Fortfarande finns lediga småhustomter i kvarteret Täppan i närheten av Kumlaby skola. Där har hittills nio av 22 tomter reserverats eller sålts. I Skäran, där ett 20-tal småhustomter släpptes förra året, är alla tomter tingade. Strötomter finns även i de mindre orterna i kommunen.

Mer läsning

Annons