Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya chefen brinner för pedagogiken

Hon brinner för pedagogiken i skolan, vill arbeta nära verksamheten men också värna om den egna tiden på kontoret i stadshuset.
– Det är viktigt att inte göra sig mer upptagen än att man hinner landa i sina egna tankar mellan varven, säger nya barn- och utbildningschefen Mait Walderlo.

Annons
Första mötet. På onsdagen deltog Mait Walderlo på sitt första sammanträde med nämndordförande Katarina Hansson (S) och de övriga ledamöterna Kumlas barn- och utbildningsnämnd. Där presenterade hon sina första tankar kring den organisationsöversyn som ska genomföras med sikte på bättre resultat i skolorna.

Mait Walderlo, som senast jobbade som gymnasiechef i Norrköping, har precis börjat bekanta sig med Kumlas skolor, dess rektorer och personal.

Hon tillträder efter en turbulent vår där den tidigare barn- och utbildningschefen fick sluta och där en konsult anlitades för att reda ut vad som egentligen felar inom skolan.

”Rektorer behöver stöd”

Flera gånger under intervjun uttalar sig Mait Walderlo helt i linje med den utredningen. Bland annat när hon poängterar vikten av stödfunktioner till rektorerna för att inte dessa ska bli diversearbetare. Och att de förändringar som görs ska ha som fokus att skapa en skola som följer eleven, i stället för att som ofta sker i dag, att det är eleven som följer skolan.

– Jag kände inte till utredningen när jag sökte jobbet. Men när jag läste den tycker jag att Inga-Lill Nilsberth formulerat det väldigt bra, säger Mait Walderlo och talar vidare om det där med en skola som följer eleven.

Ändrad syn på elever

– Tidigare var det tyvärr vanligt att skylla mycket på eleven. Men det håller på att ändras nu. Vi måste lära oss att se eleven i ett sammanhang, där det även ingår att se vilka förhållanden barnet kommer ifrån.

Och föräldrarnas ansvar, hur ser du på det?

– Föräldrarna är viktiga som supportar till sina barn. Vi är beroende av föräldrarnas engagemang när det gäller deras barns förmåga till att lära sig saker.

Hur känns det att komma som ny tjänsteman till en kommun som fått rykte om sig att vara hårt styrd av politikerna?

– En kommun är en politiskt styrd verksamhet där politikerna har styrmandat, det måste vi vara medvetna om. Samtidigt har vi tjänstemän ledningsansvaret. Kommunikationen sinsemellan är viktig. Oftast är det inte värre än att man är öppen mot varandra och talar om hur det känns och vad man tycker.

Mait Walderlo säger att hon uppskattar när politikerna för ett resonemang, särskilt före ett beslut men även efteråt. Det ger liv och mening åt det som står på ett papper.

– Det är inte roligt då politikerna sitter tysta på ett nämndmöte. Det får gärna gnistra till, det ger energi.

Kommer Kumlas skolor att få mer personal?

– Det kan jag inte svara på, eftersom det är politikerna som bestämmer över resurstilldelningen. Allt jag kan lova är att jobba professionellt för att de resurser vi har ska utnyttjas på bästa sätt.

Men om det ändå inte räcker, om ni med alla konstens medel försöker erbjuda en bra skola inom budgetramen utan att ändå få det att gå ihop, har du förmågan att säga ifrån då?

– Absolut. Jag brinner för det pedagogiska arbetet inom skolan. Efter att ha jobbat inom skolan sedan jag var 23 år har jag också ett gott självförtroende som gör det möjligt för mig att säga ifrån.

Som ett argument för att satsa på barn och utbildning för Mait fram skolan som en strategisk konkurrensfaktor för en kommun med sådana ambitiösa mål att växa som Kumla har:

– Jag vet från Norrköping att familjer som funderar på att flytta till en kommun frågar mycket noga om barnsomsorg och skola. Så att bara erbjuda billiga villatomter är inte nog.

Så vill Mait Walderlo förbättra Kumlas skolor. Läs mer i lördagens NA.

Mer läsning

Annons