Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya församlingshemmet hyrs inte ut

Det finns ett förslag om att Kumla församlingshem inte längre ska hyras ut till föreningar, något som väckt starka reaktioner.

Annons

I september invigdes Kumlas nya församlingshem, efter en om- och tillbyggnad. Strax började det då åter också komma förfrågningar från de föreningar, som brukar förlägga möten till församlingshemmet. Men de fick inte det svar de hoppats på.

Örsta Konstförening, med 180 medlemmar, har under mer än tio år haft sina årsmöten på församlingshemmet.

– I år tänkte vi att nog extra många skulle komma till vårt årsmöte, med anledning av det nya fina församlingshemmet. Istället fick vi till vår förvåning veta att vi inte längre var välkomna att hyra lokal där, säger en medlem i föreningen.

Förslag

Torbjörn Ahlin, kyrkofullmäktiges ordförande, bekräftar att det finns ett förslag om att församlingshemmet endast ska användas till kyrkans egna aktiviteter.

– Trycket på Kumla församlingshem är stort från vår egen verksamhet. Det har gjort att vi måste tänka till om det här med extern uthyrning, säger Torbjörn Ahlin som även han fått ta emot flera samtal från upprörda föreningsmedlemmar.

– Det är en förståelig reaktion. Men jag vill lyfta fram att vi har andra alternativ att erbjuda, som till exempel Stene kapell och församlingshemmen i Ekeby, Hällabrottet, Hardemo och Hult.

– Så länge det inte inkräktar på vår egen verksamhet vill vi fortsätta hyra ut som förut.

Störningar

Göran Arveståhl är ordförande i kyrkonämnden. Han säger att förslaget kommer från kyrkogårds- och fastighetsnämnden som upplevt störningar efter tidigare lokaluthyrningar.

– Extra personal har fått sättas in med kort varsel, bland annat för att städa lokalerna efter olika tillställningar. Så då har vi sagt att vi ska prova med nya regler under ett års tid, och sedan utvärdera hur det har gått, säger Göran Arveståhl.

Kumla kyrkofullmäktige sammanträder på måndag.

– Visst kan det hända att den nu uppkomna diskussionen påverkar fullmäktigeledamöterna, frågan är öppen till på måndag, säger Torbjörn Ahlin.

Mer läsning

Annons