Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyhetssajt vill starta tidning i Sydnärke

Sydnärke kan få en egen veckotidning nästa år.
– Det vore roligt om vi kunde vara igång i god tid före nästa års val, säger Lars Litzén, ansvarig utgivare för Sydnärkenytt.

Annons
Målet är att komma ut varje vecka i stället för en gång i kvartalet. I bakgrunden syns delar av Kumla.

Sydnärkenytt ger i dag ut en tidning fyra gånger om året. Nu undersöker redaktionen möjligheten att starta en prenumererad veckotdining.

– Vi tycker det behövs eftersom Nerikes Allehanda har dragit ner på sin bevakning, säger Lars Litzén, ansvarig utgivare för sydnärkenytt.se.

Föreningen Kanal regional, som driver sajten, har gått ut med en intresseanmälan och samlar just nu in synpunkter från läsarna.

– Vi kör en kampanj i sommar och sedan summerar vi i höst och ställer oss frågan: Räcker detta för att gå vidare och trycka en provtidning, säger Lars Litzén.

Målet är nå 1 500 prenumeranter, vilket är den lägsta gränsen för att kunna uppbära presstöd.

Men för att satsningen ska lyckas behövs betydligt mer kapital än så.

– Vi måste på olika sätt försöka locka till oss intressenter för att skaffa kapital, för det har vi inte i dag. Men vi tror verkligen på idén, säger Lars Litzén.

Tanken är att tidningen ska komma ut på torsdagar och kosta cirka 400 kronor om året. Om alla bitar faller på plats hoppas han att den nya tidningen kan se dagens ljus om cirka ett år. 

– Det vore roligt om vi kunde vara igång i god tid före nästa års val.

Nerikes Allehandas redaktionschef Helena Sträng välkomnar satsningen.

–Det är alltid bra med konkurrens. Jag är medveten om att det är den lokala journalistiken som läsarnas vill ha, och att vi måste jobba mer intensivt i hela vårt spridningsområde, säger hon.

FAKTA: PRESSTÖD Driftsstöd ges till dagstidningar som kommer ut med minst ett nummer per vecka och har en abonnerad upplaga om minst 1 500 exemplar.

Dagstidningen ska ges ut under ett eget namn och dess egna redaktionella innehåll ska utgöra minst 55 procent av det totala redaktionella innehållet.

Lägsta pris för helårsabonnemang för en tidning som normalt utkommer med ett nummer per vecka ska vara 350 kr.

Källa: Presstödsnämnden

Mer läsning

Annons