Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt försök med teknikprogrammet

Nu gör John Norlandergymnasiet ett nytt försök att starta teknikprogram. Den här gången erbjuder skolan elektronikprofil i samverkan med flera Kumlaföretag.

Annons

Till hösten går John Norlander-gymnasiet in på sitt fjärde levnadsår. De elever som började samhällsprogrammet 2008 slutar i vår.

De är för närvarande de enda elever på skolan som går ett studieförberedande program, det vill säga ett program där man antas fortsätta läsa på universitet eller högskola. Merparten av eleverna går istället på något av de fem yrkesförberedande program skolan erbjuder. Nu hoppas gymnasieledningen att det ska bli en bättre blandning mellan studieförberedande och yrkesförberedande.

Till hösten erbjuds både samhällsprogrammet, med Kina och östasieninriktning, samt teknikprogrammet med elektronikprofil. Teknikprogrammet var möjligt att söka redan till förra läsåret, men lockade då inte tillräckligt många elever.

– Vi har inte tidigare kunnat visa svart på vitt vad vi kan erbjuda, men det kan vi nu, säger gymnasiechefen Rolf Östman.

Med ett nytt avtal där skolan samverkar med Kumlaföretagen Ericsson, Amixo och TC Connect ska teknikprogrammet kunna erbjuda teoretiska studier fast med tydliga kopplingar till näringslivet.

– Det kan gälla viss praktik på företag eller att man får uppgifter att lösa i samarbete med något teknikföretag. Till exempel att förklara vad statisk elektricitet är och vad Ericsson gör för att undvika det, exemplifierar Rolf Östman.

Riktigt hur många timmar av ”närkontakt” med teknikföretag det blir vet inte Rolf Östman än.

– Våra lärare, som vi ska anställa, måste genom studiebesök på de olika företagen få se hur det ser ut och vad som är möjligt att göra, säger Östman.

Det finns plats för mellan 20 och 30 elever på John Norlanders teknikprogram. Niondeklassarna ska lämna in sitt förstahandsval i månadsskiftet februari-mars.

Rolf Östman hoppas att de profilerade studieförberedande programmen ska kunna bidra till att fler elever väljer gymnasieskola i Kumla.

– Vi måste vända trenden, säger Östman syftande på att andelen niondeklassare som valt John Norlander-gymnasiet har minskat de senaste åren.

– Nu har vi knappt 300 elever. Vårt mål är att på sikt ha 500 elever, säger Östman.

Mer läsning

Annons