Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt kontaktnät för familjehem

Nu ska tillvaron bli mindre ensam för den som tar emot andras barn i sitt hem.
Kumlaparet Peter och Petra Klawatsch har tagit initiativet till familjehemsträffar.

Annons

För att fostra ett barn krävs en hel by.

– Vi har alla ett gemensamt ansvar att alltid se till barnens bästa.

Där börjar Petra Klawatsch förklaring till sitt brinnande engagemang för att ta emot barn i behov av hjälp i sitt och maken Peter Klawatsch hem. Sedan 2004 har nio barn bott hos dem längre och kortare perioder.

Ingen enkel start– Det var ingen enkel start. Inom en månad var vi kända av såväl polisen som socialjouren, genom det barn som då bodde hos oss, minns Petra.

Men Petra och Peter lät sig inte stoppas. Hon säger att det som driver till att hjälpa till är den uppskattning som kommer långt senare. Ett inledande kaos, kan komma att utvecklas till något mycket hållbart och fint.

– Man hjälper till för någon annans skull, samtidigt är det egentligen en egoistisk spiral- ju mer du ger, ju mer får du tillbaka.

Barnens situationUnder åren har Petra funderat mycket kring familjehemmens kontakt med andra i samma situation. Inte minst på barnens situation. Både på de placerade barnens prövningar då de byter familj, och de biologiskt egna barnen som helt plötsligt får en ny person att dela sin familj med.

– Många som tar emot barn blir sittande ensamma med stora prövningar och knapphändig kontakt med en upptagen social-

sekreterare.

Hon säger också att den stora bristen på familjehem gör att barn inte alltid placeras utifrån de kunskaper som finns inom familjen, utan bara utifrån det som finns att tillgå.

– Bristen på familjehem leder även till att man i många fall agerar alldeles för sent. Bara de barn som är sämst ute får komma till ett familjehem. Och möjligheter till att träffas på ett enkelt sätt är få, säger Petra.

Ideell föreningSlutsatsen blev att något behövde göras. Från och med i höstas har tre familjer i Kumla som alla har familjehemsplacerade barn hos sig, gått samman i en ideell förening och startat ett nätverk. Via en hemsida bestäms träffarna, där deltagarna själva bestämmer vad de vill göra.

Hittills har man bland annat åkt till Stockholm en dag och träffats i Kumla för att göra julbockar.

– Förutom den sociala kontakten med andra ska nätverket även fungera som en dold avlastning. Många familjehemsplacerade barn har diagnoser av olika slag. Avlastning kan då handla om en sån enkel sak att få hjälp med barnpassningen två timmar av en familj som barnet redan känner väl, för att du själv ska få möjlighet att handla i lugn och ro.

– Som familjehem har du annars aldrig ledigt, säger Petra som vill se sig själv som en medförälder. Hon strävar efter att föra en öppen och ärlig diskussion med barnets biologiska föräldrar.

Hur känns det att lämna ifrån sig ett barn som bott hos dig?– Det kan ofta vara svårt, särskilt i de fall när man lämnar tillbaka dem till mycket svåra förhållanden och man tror att det ska haverera snabbt igen. De barn som bott hos mig lever alltid kvar i mitt hjärta.

Extra bonusSom extra bonus ger det nätverk som nu startats en social kontroll, där de vuxna kan säga till varandra när problem uppstår.

En insyn, som är omöjligt för en utomstående att ha.

– Vi vill att även socialsekreterare ska kunna dra nytta av vårt arbete, säger Petra.

Nästa större aktivitet för familjehemsträffarna är en aktivitetsdag den 2 april i Kumla Folkets hus.

Dit är familjer från olika orter inbjudna och det blir ett program med föreläsare, utställning med mera med kunskapsutbyte som främsta syfte.

Läs mer i fredagens NA.

Mer läsning

Annons