Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt ridhus nästa mål

FOLKATORP. Ett år har gått sedan makarna Ola och Charlotte Palm tog över ridskolan i Folkatorp. Nu finns planer på ett nytt större ridhus och i dagarna börjar också en ridskolechef jobba hos dem.

Annons
Charlotte Palm summerar sitt första år som ägare till Folkatorps ridskola som både lyckat och arbetssamt.

Höstsolen värmer gott mot stallväggen. Ponnyerna har middagsvila i väntan på kvällens lektioner och ute i en av de närmaste hagarna har halva flocken av islandshästarna lagt sig ned.

– Såna här dagar är verkligen sköna. Men jag tror vintern kommer tidigt i år, redan i oktober, säger Charlotte Palm.

Verksamheten går bra, med i dagsläget 150 ridande. Bland dem finns en teckenspråksgrupp, två juniorgrupper, en grupp där ryttarna har olika typer av funktionsnedsättning och tre vuxengrupper.

Ridskolechef på väg

Men det har också varit ett arbetsamt första år ute i Folkatorp.

– Vi har insett att det inte bara ska funka ekonomiskt, utan även arbetsmässigt. För att få en mer rimlig arbetsbelastning börjar nu i dagarna Monica Weihs som ridskolechef här. En vän till oss som flyttar upp från Skåne och som nu i början ska bo i lägenheten ovanpå stallet, berättar Charlotte.

Till planerna framöver hör även att skapa nytt liv i Folkatorps ridsportsällskap, en klubb som i dag har en styrelse men inte så mycket aktiviteter.

Handikappridning

Både Charlotte och Ola Palm har ett stort intresse för handikappridning. Deras vision är att utveckla den delen på Folkatorp. Bland annat därför vill de nu också uppföra ett nytt ridhus.

– Det är lättare att tillgängliggöra ett nytt ridhus för funktionshindrade, än att försöka åtgärdas trösklar och allt annat på redan befintliga byggnader, konstaterar Ola Palm.

Ridhuset är tänkt att ha fullstora mått, med en ridbana på 30 gånger 60 meter. I byggnaden planeras också för bland annat läktare, klubblokal och kafé.

Ett nytt ridhus ger även utökade möjligheter till olika arrangemang, av ett annat slag än vad som går att ha i dagens lilla ridhus och ridtält.

Deras bygglovsansökan utreds just nu av Kumla kommuns miljöavdelning.

– Kostnadsmässigt har vi inte riktigt satt ner foten ännu. Vi vill först och främst få klart med bygglovet, så vi vet att vi får bygga, säger Charlotte.

Överklagade

Ungefär samtidigt som Charlotte och Ola kom till Folkatorp, tecknade Kumla kommun avtalet med Sickelsta gård. Avtalet överklagades av paret Palm.

– Kommunens ridverksamhet förändrar inget i sak för oss. Men överklagandet var en markering från vår sida, att vi tycker det är fel av dem att teckna ett avtal som snedvrider konkurrensen, säger Ola Palm.

Överklagandet finns hos förvaltingsrätten i Karlstad, som ännu inte fattat något beslut i ärendet.

- Vårt överklagande av kommunens avtal var en markering, att vi tycker det är fel av dem att snedvrida konkurrensen, säger Ola Palm.

Mer läsning

Annons