Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenighet om ekonomiforum

Oppositionen vill ha ett särskilt diskussionsforum om kommunens ekonomi. Onödigt anser Socialdemokraterna.

Annons

Nämnderna aviserar underskott, men kommunen som helhet ser ut att göra ett överskott för 2010. Det visar delårsbokslutet för Kumla kommun.

Oppositionen vill dock lyfta blicken från dagsläget och önskar en förutsättningslös, tvärpolitisk diskussion om Kumla ekonomi på längre sikt.

– Vi ser allvarligt på att även själva kommunen, inte bara de kommunala bolagen, nu lånar pengar, säger oppositionsrådet Maria Haglund, (M).

S-majoriteten tycker inte att läget på långt när är så allvarligt som oppositionen säger.

– Den diskussionen kan vi ta när budgetberedningen träffas för första gången i slutet av september. Det är inget det behövs speciella möten för, säger Lennart Eriksson, (S), kommunstyrelsens ordförande.

Badhusbygget

Med ett badhusbygge i startgroparna och en pågående renovering av Kumlaby skola anser Socialdemokraterna inte att det är anmärkningsvärt att likviditeten blir lidande. I budgeten finns beslut om att ta lån på 100 miljoner kronor för att klara badhusbygget. För närvarande är hälften av de lånen tagna.

Oppositionen däremot anser att det är oroväckande att Kumla, som en lång tid har klarat sig utan lån, nu lånar igen.

Tillägg i rapporten

Oppositionen vill ha med ett tillägg till redovisningen av delårsrapporten där det framgick att de vill ha en diskussion om hur kommunens resurser bäst bör användas i framtiden.

– Att ta en diskussion när budgetberedningen träffas anser vi inte vara tillräckligt. Budgetberedningen tar upp planer på två-tre års sikt och pratar om väldigt konkreta förslag. Vi vill ha en annan sorts diskussion, säger Maria Haglund, (M).

Mer läsning

Annons