Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Oerhörd press på verksamheten i dag”

Lise-Lott Broman Huss är planeringsansvarig för förskolorna. Hon har förståelse för de protester som förts fram senaste tiden.

Annons
Liselott Broman Huss, planeringsansvarig för Kumlas förskolor.

Liselott Broman Huss fick den nyinrättade tjänsten som planeringsledare för förskolorna, då kommunen ville få ett bättre grepp om verksamheten. Hon har nu snart besökt alla förskolor.

– Ingen har hävdat förskolans plats tidigare. Och då har den lätt dränkts av grundskolefrågor, säger Liselott Broman Huss som själv arbetat på en rad av kommunens skolor och förskolor.

En av hennes huvuduppgifter är nu att ha koll på antalet barn och behovet av förskoleplatser.

– Jag kartlägger också var vi behöver satsa i frågor kring kompetens och annat. Förskollärarna och barnskötarna har visat stor uppskattning när jag kommer ut och tar det som nyttig handledning. Vi har redan i dag mycket bra folk som brinner för sin uppgift.

Liselott berättar även om ett nätverk som nu är skapat mellan Sydnärkekommunerna, för att lära av varandra i det pågående arbetet med att höja kvalitén på verksamheten.

Hur är kvalitén i dag på Kumlas förskolor? – Väldigt skiftande. Det beror bland annat på vilken rektor förskolan haft och om det skett täta rektorsbyten. Även hur man tagit hand om vikariefrågan påverkar kvalitén.

Många ur personalen har framfört till Liselott att de tycker det är slitigt med barngrupper som ofta är överfulla.

– Många är trötta. Vi måste självklart lösa det. Jag har jagat lokaler nu hela hösten.

Liselott har tagit del av flera av de protester som senaste tiden inkommit från inte bara personal utan även föräldrar. En del av dem har hon även varit i personlig kontakt med.

– Jag kan absolut förstå den oro som finns. Vi har en oerhörd press på verksamheten i dag.

– Men jag tror på en förbättring, det måste jag göra efter allt det jobb jag lagt ner under det gångna halvåret. Får jag bara alla lösningar på plats så kommer det att lätta.

Får du gehör hos politikerna? – Ja, det tycker jag. Jag har veckomöten med nämnden. Det är ett bra och öppet klimat där vi kan diskutera konstruktivt.

Liselott återkommer till att det behövs någon som för förskolornas talan.

– Det är nödvändigt med en tydlig styrning uppifrån. Min roll hade absolut behövts långt tidigare.

Mer läsning

Annons