Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ögat brast – äldreboende anmält

En patient på ett äldreboende fick ögat brustet efter en infektion. Nu har en anmälan upprättats enligt lex Maria om bristande behandling vid boendet.

Annons

En dement patient på ett äldreboende i Kumla hade besvär med ett utåtvänt svullet ögonlock på ena ögat. Distriktsläkare konstaterade att ögonbulben var rodnad och därför ordinerades läkemedelsbehandling av ögat och fortsatt observation. Dessutom fortsatt uppföljning efter tio dagar.

En sjuksköterska följde upp och undersökte ögat vid ett flertal tillfällen och gjorde sedan bedömningen att det blev bättre. Men sköterskan hade inte kontrollerat ögonbulben där det utvecklats en kraftig infektion som sedan medförde i att ögat brast och fick opereras bort.

En anmälan har upprättats enligt lex Maria om bristande behandling på äldreboendet. Inspektionen för vård och omsorg ser allvarligt på det inträffade. Samtidigt konstateras det att sjuksköterskan saknade kunskap om hur inspektion av ögat ska utföras och att det fanns brister i kommunikationen mellan olika yrkeskategorier. Nu krävs det att boendet håller utbildning i ögonsjukdomar och att rutiner upprättas för att undvika att något liknande sker igen.

Mer läsning

Annons