Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olegitimerade lärare får vara kvar

Efter ett beslut i nämnden för livslångt lärande får Kumla kommuns tillsvidareanställda lärare som saknar lärarlegitimation jobba kvar, trots krav på sådan efter 1 juli i år.

Annons
Olegitimerade lärare får vara kvar i Kumla. OBS, eleverna på bilden har inget med artikeln att göra.

Från och med 1 juli i år krävs att lärare har en lärarlegitimation och är behöriga i de ämnen de undervisar i. Detta gäller lärare som anställts före 1 juli 2011. De som är anställda senare än så har krav på sig om legitimation sedan 1 december 2013, men bara om de vill kunna anställas utan tidsbegränsning.

Kravet

på lärarlegitimation har gjort att arbetsgivare tvingats ta ställning till hur man ska göra med lärare som är tillsvidareanställda och saknar legitimation.

Nämnden för livslångt lärande i Kumla beslutade 10 juni i år att låta olegitimerade lärare med tillsvidareanställning behålla sin anställning, men med vissa begränsningar.

Olegitimerade lärare

i Kumla kommer efter 1 juli inte att självständigt få leda undervisningen eller sätta betygen själva. En legitimerad lärare kommer därför att behöva godkänna och skriva under betyg som sätts av lärare som saknar legitimation och behörighet.

Beslutet är tidsbegränsat till och med 30 juni 2016. Frågan kommer därför att behöva omprövas av nämnden under våren nästa år. Nämnden ska 21 oktober få en lägesrapport på hur många lärare som har, och hur många som saknar, legitimation.

Mer läsning

Annons