Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om brott och straff på Folkets hus

Då Brottsoffersjourernas Riksförbund på lördagen hade fortbildning på Folkets Hus i Kumla, diskuterades saker som i hög grad berör oss alla i vår vardag. Rättskritikern Sven-Erik Alhem var en av dagens talare.

Annons
Ingen kösittare. Sven-Erik Alhem talade inför ideellt arbetande brottsofferjoursmedlemmar på Folkets Hus i Kumla.

Inledde gjorde Lars Lewerth från MADD, som är världens största lobbyorganisation mot rattfylleri. Ett stödnätverk för den som mist en anhörig till följd av rattfylleri, eller själv skadats. Lars Lewerth har varit ordförande i organisationen sedan den grundades i Sverige 2003 och har själv en bakgrund som rattfyllerist.

– Det var bara en jäkla tur att jag inte körde ihjäl någon. För 23 år sedan slutade jag helt att dricka, och engagemanget i MADD är mitt sätt att betala tillbaka.

EU-inträdet förde mig sig en liberalare alkoholpolitik till Sverige, av liknande slag som sedan tidigare fanns i USA.

– Man kan säga att vi dricker nordiskt på helgerna, och kontinentalt i veckorna. Att köra efter att ha tagit ett glas vin till maten har därmed blivit mer accepterat.

Förre överåklagare Sven-Erik Alhem fångade efter lunch åhörarnas uppmärksamhet. Han är känd för sin kritik mot rättsväsendet och inledde med att tala kring begreppet rättvisa.

– Likabehandlingsprincipen tillämpas långt ifrån alltid. Ofta handlar det om din egen förmåga till att kunna hävda sin rätt. Den som inte är så talför, eller varför inte ta en person som är ny i landet, vill ogärna höja sin stämma gentemot myndigheterna. Och då är det lätt att det går fel, säger Sven-Erik Alhem.

– I Sverige är vi dessutom uppfostrade till att vara snälla kösittare. Gör tvärtom- kommer ni i kontakt med en person som gjort en anmälan utan att ha fått respons på den, uppmana personen till att ringa upp ansvarig. Erbjud dig också om du har möjlighet att själv följa med till myndighetsbesök, som en stödperson.

Läs mer i papperstidningen eller köp e-tidningen här nedan.

Mer läsning

Annons