Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omstritt byggprojekt har startat

Nu växer det snart i Sjöparkens södra del. Där har bygget av Möjligheternas växthus inletts.

Annons
Om ett knappt år ska Möjligheternas växthus stå klart. I veckan inledde grundarbetet med bland annat omfattande pålning. Bild: JAN WIJK

Först ska omkring 170 stålpålar slås ner i backen. Utan dem kommer inte växthuset stå stadigt.

– Det är ju bara lera här, konstaterar Hans Nilsson som är byggledare för växthusbygget.

Om knappt ett år, i slutet av mars, ska växthuset stå klart för inflyttning.

Växthuset är tänkt att innehålla odlingsmöjligheter för personer som står långt i från den vanliga arbetsmarknaden, en vinterträdgård och en marknasplats för lokalt odlade grödor.

Byggkostnaden är beräknad till 48 miljoner kronor och det har orsakat en hel del debatt. ”Prestigeprojekt” och ”en byggnad ingen vill ha” är omdömen som bland annat har hörts.

Kritiken gäller även satsningen på en restaurang i växthuset, där det bland annat har hetat att hyran blir för hög för att någon ska kunna ha en lönsam verksamhet.

Detta till trots har Thage Arvidsson, vd för Kumla Fastighets AB som bygger växthuset, gott hopp om att snart ha hittat en krögare. – Vi håller på att jobba med en entreprenör nu, som vi hoppas kunna skriva avtal med senast efter sommaren.

Att få tag på en krögare relativt fort är viktigt för byggprocessen eftersom restaurangen iordningställs efter hyresgästens önskemål.

Mer läsning

Annons