Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppnar nytt hem senast till hösten

Kumla avser att öppna ytterligare ett boende för ensamkommande flyktingbarn.– Vi måste göra det eftersom trycket är så högt, säger kommundirektör Ulla Lundholm

Annons

Socialchef Annelie Koivuniemi hoppas att ett nytt boende kan öppnas senast till hösten.

– Vi vill att det ska öppna så fort som möjligt under året, säger Koivuniemi.

Enligt Migrationsverket sökte 572 ensamkommande barn asyl i Sverige i januari. Det är nästan dubbelt så många som i januari förra året. Det gör att behovet av platser runt om i kommunerna är stort.

Som NA kunde berätta i går räknar Migrationsverket med att 150 ensamkommande kommer till Örebro län i år. 14 av dem är tänkta att få boende och stöd i Kumla.

Det avtal Kumla kommun haft hittills med Migrationsverket är att ta emot tre ensamkommande asylsökande flyktingbarn per år. Det taket höjs nu alltså till elva per år.

För närvarande undersöker Kumla kommuns lokalstrateg vad det finns för lokaler som kan passa för ett boende med 12-14 platser.

– Sedan behöver de lokalerna troligen byggas om, men vi hoppas kunna ha ett nytt boende i gång senast till hösten, säger Anneli Koivuniemi.

I Kumla finns sedan tidigare Frejgården med plats för tio boende. Det är ett så kallat HVB-hem, hem för vård och boende som öppnade för snart fem år sedan. Det är öppet både för asylsökande och de som fått uppehållstillstånd.

Det är avsett för barn över 15 år, men kommunen vill nu sänka åldersgränsen på Frejgården till tolv år.

– Vi har också tagit emot yngre barn, den yngsta är nio år, och då passar inte HVB utan där har vi kompletterat med placering i familjehem, säger Koivuniemi.

Sedan i höstas har Kumla också ett utslussningboende, innan flyktingungdomarna flyttar till egna lägenheter.

– Där får de träna på hur det är att ha ett eget hem och ta ansvar för en egen ekonomi, säger Anneli Koivuniemi.

Kumla har sedan länge en överenskommelse om att ta emot minst 55 flyktingar per år. Den slöts från början med Migrationsverket. Nu är det länsstyrelsen som tagit över ansvaret för att slussa nyanlända ut i kommunerna, men antalet flyktingar som Kumla åtar sig att ge plats för ligger kvar.

Fram till för ett par år sedan hade Kumla ett utarbetat program inom den så kallade MIA-enheten där man arbetade med mottagning, integration och arbete för nyanlända.

Genom ett riksdagsbeslut för några år sedan togs ansvaret för introduktionen över av Arbetsförmedlingen, vilket gör att Kumla kommun numera har mindre att göra personer som fått uppehållstillstånd.

Mer läsning

Annons