Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ord och beräkningar står emot varandra"

– Ord och beräkningar står emot varandra i Kumla kommun.
Det säger Johan Carsbrant, som redan efter fyra månader på sin nya tjänst på ekonomiavdelningen ser att flera saker är i behov av förändring.

Annons
Johan Carsbrant

Efter att precis ha hunnit ta emot en 24-års gåva på Örebro kommuns ekonomiavdelning, bytte Johan Carsbrant arbetsplats till Kumla kommun och den nyinrättade tjänsten som så kallad controller.

Ska skapa ordning

– Det var Kumlas ekonomichef Johan Hultgren som uppmärksammade mig på tjänsten, säger Johan, som nu har sitt arbetsrum intill ekonomichefen och med vacker utsikt över Kumla torg.

Hans uppdrag är att skapa ordning och reda i kommunens finanser. Inte minst på nämndnivå, där flera dragit över sina budgetar sista åren.

Sorgebarnet först

Han började med det största sorgebarnen, socialnämnden, där han under hösten utrett nya fördelningsmodeller för att de pengar som finns ska användas på bästa sätt.

– Inom det sociala har man haft dålig koll på orsak och verkan. Personal har tillsatts utan att det finns budgeterade pengar till det.

Traditionen där kommunledningen ger nämnderna kompensation i efterhand för delar eller hela underskottet, har gjort att det burit i väg åt fel håll, menar Johan Carsbrant:

– Tjänstemännen har då agerat i sin egen riktning, vilket är ett tecken på att det inte fungerar som det ska.

– I Kumla står också ord och beräkningar mot varandra, tjänstemännen och politikerna har inte samma bild av verkligheten.

Kan bli dyrare

Johan Carsbrant sticker inte under stol med att det arbete han nu påbörjat, kan komma att göra det mera kostsamt för kommunen.

– Vi ekonomer kan inte förändra den budget som politikerna fattat beslut om. Men vi kan definiera och tydliggöra mer exakt vart pengarna går och vad som faktiskt går åt utifrån befintlig verksamhet.

Framöver kommer hans blickar att riktas mer mot barn- och utbildningsnämnden, där han dessutom är förvaltningens ekonom i väntan på Henrik Bader som tillträder den 1 mars.

Modell behöver göras om

Redan nu ser Johan Carsbrant att budgetmodellerna behöver göras om även inom skolans område.

– Budgetmodellen är väl traditionell, där tjänstemännen äskar medel utöver de pengar man har i dag. Man måste använda de pengar man faktiskt har på rätt sätt och prioritera utifrån de behov man främst vill satsa på.

Skolan har varit en av Kumlas hetaste debattämnen senaste åren. Är politikerna snåla i sin tilldelning av pengar?

– Nja, snålt vill jag inte kalla det. Men jämfört med Örebro är Kumlas budget till barn och utbildning inte väl tilltagen. Inom både sociala och skolans område finns inte så jäkla mycket att plocka runt med, vilket gör det svårare att få det att fungera.

Johan Carsbrant återkommer flera gånger under intervjun till vikten av följsamhet, från de politiska besluten och vidare ut i verksamheten.

– Om man beslutar att inte tillskjuta mer pengar, måste man vidta andra åtgärder. Därmed inte sagt att det behöver vara så drastiskt som att avskeda personal. En organisation kan anpassas långsiktigt. Främst behöver vi komma bort från dagens läge där tjänster återbesätts utan att det finns pengar.

Vad är den största utmaningen för en växande kommun som Kumla?

– Att inte växa för fort, det blir sällan bra då.

– Jag kan se likviditetsproblem. Det borde finnas ett budgeterat överskott på 15-20 miljoner år 2013, istället för det nollresultat som nu finns.

Mer läsning

Annons