Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanligt sen budget ett ovanligt år

Nu i veckan sätter sig socialdemokrater och moderater ner för att pussla ihop nästa års budget. Den ska vara klar att fatta beslut om i december.

Annons

Ett vanligt år brukar kommunfullmäktige fatta beslut om budgeten redan i november. Men 2014 är inget vanligt år.

Efter valet har S knappt 40 procent av rösterna och det ger ett helt annat läge än när S i stort sett har kunnat se det budgetförslag man enats om inom partiet klubbas igenom av kommunfullmäktige.

Lösningen blev, som bekant, det samarbete som presenterades för en dryg vecka sedan: Moderater och Socialdemokrater som tillsammans samlar 57 procent av Kumlabornas röster ämnar samarbeta de kommande fyra åren. Det tog en dryg månad efter valet innan ”regeringsfrågan” var löst och under den tiden fick budgetarbetet, på politikernivå, göra halt.

Men nu blir det alltså sittningar för att se hur det gemensamma rödblå pusslet kan gå i hop.

– Ramen har vi lagt, men nu ska sätta oss ner och slutföra budgeten, säger Katarina Hansson (S) kommunstyrelsens ordförande.

Hon ger inga exempel på saker som S behöver kompromissa med i det arbetet, utan konstaterar bara att det kommer bli ”ett givande och ett tagande”.

Moderaten Mats Hellgren är mer tydlig med vad han tycker är framgångar i de hittills förda diskussionerna.

– Vi har talat om intraprenader och att ta ett nytt omtag med Kumlahallens ombyggnation, säger han.

Vad gäller Kumlahallen skulle bygget kunna ske i en annan ordning än som nu planerats.

– Det kan handla om att börja med gymnastikhallen, som kanske är det som är mest akut.

Det som har varit partiskiljande är också frågan om alkoholserveringens vara eller inte vara i Kumlahallen.

I de förhandlingar som ledde fram till samarbetet säger han också att Moderaterna fått gehör för att öppna nya familjedaghem. Enligt Moderaterna kan det vara en modell för att minska trycket på den vanliga kommunala barnomsorgen och göra att det inte behöver byggas riktigt så många nya förskolor.

Katarina Hansson säger att ett annat skäl till att budgeten dröjer är att man inväntat besked från den nya regeringen om hur den vill fördela statens pengar och om det finns satsningar mot kommuner.

– Vad jag hunnit se så finns mycket där mot äldre och skola, verksamheter som är stora hos oss.

Hon skickar dock med brasklappen att den budgeten ännu inte är antagen i riksdagen. Vilket blir en bild på vardagen för våra lokala politiker – det som händer eller inte händer på riks-nivå spiller över på kommunerna.

Mer läsning

Annons