Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oväntat fynd kan vara 6000 år

Dåtid och framtid möts. Innan det nya vårdboendet i Kumla ska byggas görs en arkeologisk utgrävning. Fynd som är flera hundra år, till och med flera tusen år, har hittats.

Annons
Utgrävning. En arkeologisk undersökning genomförs vid prästgårdsskogen i Kumla där det nya vårdboendet ska ligga. Projektledare Johan Klange gräver fram fyndplatserna som är utmärkta med gulaktiga ”pinnar”.Foto: Veronica Svensson

Det är riktigt varmt när NA besöker gärdet mellan kyrkogården och prästgårdsskogen där Kumlas nya vårdboende ska byggas.

– Egentligen vill vi ha 15 grader och mulet under grävsäsongen, en dålig svensk sommar som ingen annan vill ha. Men det är ganska trevligt nu med, skrattar Johan Klange, projektledare från Arkeologikonsult.

Han visar runt bland grästuvor och de femton meter långa och två meter breda uppgrävda schakten på gärdet. De ska försöka svara på vad platsen använts till tidigare.

När en markexploatering ska göras är det länsstyrelsen som avgör om det ska göras en arkeologisk utgrävning. Det beror bland annat på om det redan är känt att det finns lämningar i området eller om fynd hittas vid utredningen.

– Här såg vi på kartor sedan tidigare att det fanns lämningar, bland annat ett soldattorp från 1600- eller 1700-talet, berättar Johan.

Undersökningen sker i tre steg. Först en utredning, sedan en förundersökning där man provar gräva ut. Om det är intressant nog genomförs en större utgrävning där platsen dokumenteras väl. Det var förundersökningen som gjordes förra veckan.

– Det är få fornlämningar som skulle stoppa en exploatering, det är inte syftet. Man undersöker platsen och försöker förstå den. Eventuella fynd kan hamna på museer och så dokumenteras platsen.

Bland fynden som hittats finns rester av bland annat boplatser, eldstäder, redskap och bruksföremål, många från 1600–1700-talen.

– I torpet fanns en porslinsskärva. Det skulle kunna vara kinesiskt. Var de som bodde här välbärgade? Det är upptäckarlusten och viljan att förstå som är drivkraften.

För den otränade är det inte helt lätt att se vad som kan vara en lämning.

– Vi tittar efter det som är annorlunda. Det kan till exempel vara mörkare skiftningar i jorden, rester av kol eller stenar som är placerade som en husgrund.

Ett oväntat och spännande fynd är delar av en yxa gjord av grönsten, en så kallad mångkantig yxa. Johan vänder den i handen, visar vart skaftet skulle ha suttit och förklarar att den inte är klar utan kanske gått sönder i tillverkningen och kastats.

– Den här är typisk för neolitisk tid, alltså tidig stenålder. Den tros vara mellan 5 000–6 000 år gammal. Det är inte unikt, men ett ovanligt fynd. Kumla är rätt känt för fynd just från den tiden.

Fynden har varit så intressanta att utgrävningen fortsätter i steg tre fram till nästa fredag. Någon gång efter semestrarna planeras vårdboendet att börja byggas.

Delar. Bitar av vad som gissas vara kinesiskt porslin och så kallade kritpipor från runt 1700-tal hittades vid soldattorpet.
Maskin. Schakten som undersökts grävs först ut med maskin. Det gäller att hålla koll redan från början, i fall något dyker upp.
Gammalt fynd. Ett spännande fynd som dykt upp på utgrävningen är en del av en mångkantig yxa av grönsten. Den tros vara mellan 5 000-6 000 år gammal.

Mer läsning

Annons