Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överklagar beslut om nya bostäder

Kumla kommuns beslut om att bygga flerbostadshus i kvarteret Hovslagaren har överklagats till mark- och miljödomstolen.

Annons

Det är en fastighetsägare i kvarteret Hovslagaren, mellan Sveavägen, Götgatan och Tallbogatan i centrala Kumla, som överklagat beslutet. Kvinnan tycker att kommunen inte tagit tillräcklig hänsyn till betydelsen av en centrumnära park. Hon tycker att man istället borde göra ytan, som i dag är en grönyta utan några bänkar, lekplats, gångar eller andra parkliknande saker, till en attraktiv park.

Kvinnan påpekar i sitt överklagande även att det saknas en ordentlig skuggutredning kring hur flerbostadshusen på fyra och fem våningar kommer att påverka närmiljön.

I Kumla kommuns översiktsplan till ”Kumla 25000” finns inplanerat 20 lägenheter i flerbostadshus vid Hovslagaren, som ett led i att förtäta centrala Kumla. De nya byggnaderna ska anpassas till omgivningarna, där hänsyn bland annat ska tas till kulturhistoriskt intressanta ”Burenska villan” mitt emot.

Länsstyrelsen har tidigare avslagit kvinnans överklagande. De menar att kommunens planer ligger inom ramen för vad man som närboende får räkna med vid en förtätning av en stad, och att kommunen tagit skälig hänsyn till de som i dag bor på platsen.

Mer läsning

Annons