Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Översiktsplan upp till debatt på fullmäktige

Inte överraskande blev Kumlas nya översiktsplan det enda egentliga debattärendet på måndagskvällens fullmäktigesammanträde.

Annons

Alla partier i Kumla har skrivit under på visionen om att Kumla kommun år 2025 ska ha 25 000 invånare, och att detta då kräver 800 nya bostäder.

Så långt är alla alltså överens. Men oppositionspartierna yrkade inför fullmäktigebeslutet om översiktsplanen, att bostadsbyggandet i Brånsta och Sånnersta skulle minskas till 80 lägenheter efter befintliga vägar. Resterande 720 lägenheter vill de sprida på flera andra håll i kommunen.

Med detta som underlag kunde debatten ta fart.

Socialdemokraterna beskyllde oppositionspartierna för att vara för sent ute för att kunna påverka, och att de nu drev debatten endast i syfte att jaga röster hos dem som protesterar mot översiktsplanen.

– Fem i tolv är fortfarande före tolv, ni får finna er i att alla åsikter inte kan komma långt innan, tyckte moderaten Mats Hellgren angående detta, och Per Holm ( KD) återknöt till det en stund senare:

– Vi är fem partier som ska samverka, och då kan det ta lite tid. Kanske måste vi skärpa oss till en annan gång. Men vi har sagt det vi kan och vill i den här saken.

Lennart Eriksson ( S) återkom flera gånger till att det är långt ifrån säkert att 800 bostäder kommer att byggas i det aktuella området.

– Översiktsplanen är bara första steget. Senare, i den fördjupande översiktsplanen, kommer vi att ta hänsyn till naturen, jordbruksmarken och det andra som det framförts synpunkter på, sade Lennart Eriksson och fick medhåll av sina partikamrater.

– Vi hinner nog göra minst tre översiktsplaner till, innan det vi nu diskuterar blir aktuellt. Första gången som bostäder i det här området nämndes var redan 1967, sade Dan-Åke Moberg.

– En översiktsplan målas alltid med breda penseldrag, detaljerna återkommer man till vid den fördjupade översiktsplanen. Jag kan också fundera på vart oppositionen tänkt sig att bygga bostäder utan att det blir reaktioner. Det finns nog ingen plats att bygga på, utan att det skulle leda till protester, sade Katarina Hansson.

Med stöd av vänsterpartiet klubbades socialdemokraterna sen igenom översiktsplanen.

Mer läsning

Annons