Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Översiktsplanen klubbas igenom

Kumla kommuns nya översiktsplan kommer antas vid morgondagens kommunfullmäktigesammanträde – utan några förändringar.

Annons

Centerpartiet, med stöd av Moderaterna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna, såg vid förra kommunfullmäktigesammanträdet till att den föreslagna översiktsplanen återremitterades.

Centerpartiet ansåg att planen skulle omarbetas i den del som gällde Brånsta och Sånnersta. Planförslaget anger att så många som 800 bostäder på sikt skulle kunna ligga i området öster om Sjöparken. En tiondel borde räcka, ansåg Centerpartiet.

Men någon omarbetning av planen har det inte blivit. I stället kommer den ursprungliga planen att röstas igenom av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Vill klassificera åkermark

Även Folkpartiet ställer sig bakom den nya översiktsplanen, men önskade två tillägg till planen.

– Vi vill trycka på att det är viktigt att klassificeringen av åkermarken påskyndas och att det tas hänsyn till den vid planering av bebyggelse i kommunen, säger Christina Örnebjär.

– I stort sett hur vi än gör kommer åkermark att bebyggas om Kumla ska växa, vilket vi vill, men en klassificering av jordbruksmarken kan vara vägledande för åt vilket håll man ska bygga, fortsätter Örnebjär.

Lennart Eriksson säger att Socialdemokraterna är positiva till tankegången, men anser inte det är en fråga som behöver luftas nu.

– En översiktsplan är mer att betrakta som en grov plan för vilka områden som kan vara intressanta att bebygga, men det är inte säkert att den realiseras, säger Eriksson.

Byförening protesterar

Den hållningen gör också att Eriksson tror att S-ledningen är mer överens med de boende i Brånsta och Sånnersta än vad de själva tror. Den nybildade byföreningen har protesterat mot planerna på 800 bostäder i området.

Lennart Eriksson tror dock inte att ett förverkligande av planen med nödvändighet innebär en stadsbebyggelse med nya kvarter och nya bilgator i det som i dag är landsbygd nära centralorten.

– Dessutom förverkligas ju en plan kanske på 20 till 50 års sikt, säger Eriksson.

Folkpartiet vill också att hänsyn tas till avtalet med Hrimfaxi Islandshästklubb vid planering av bebyggelse i Örsta-området.

– I dag finns ett tioårigt avtal, som när det löper ut är tänkt att förnyas ett år i taget. Vi vill inte att det ska bli problem i framtiden mellan bebyggelsen och ridsporten, säger Örnebjär.

Mer läsning

Annons