Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På Kvarngården blevingen lämnad i sticket

Nej, det var ingen som lämnades i sticket när Världsstickdagen drog in på Kvarngården i Kumla.

Annons
Stickreplik. Överallt fanns det stickande och virkande damer när Världsstickdagen arrangerades på Kvarngården i Kumla. En del av dem var från Örebros utkanter medan andra var hemmahörande i Kumla. Klirret från stickorna blandades med samtalen om senaste nytt från stickningens och nyheternas värld.

Lördagen blev finalen på en tre dagar lång orgie i stickning och virkning. Temat för Världsstickdagen var solidaritetsstickning. För det ändamålet fanns uppgiften att sticka rutor till en blivande pläd att värma någon behövande någonstans i världen.

– Det är Ulrica Loeb, som startat Hjälpstickan, som ska se till att pläden hamnar hos någon som verkligen behöver den, berättade Louise Moritz från Närkes Handaverk.

Samarbetsvillig kommun

Att det just blev Kumla som blev samlingsplatsen för Världsstickadagen i länet har sin förklaring i att kommunen är synnerligen samarbetsvillig enligt Moritz.

– Det är betydligt svårare att få Örebro att ställa upp med lokaler.

Det är Närkes Handaverk som tillsammans med studieförbundet Bilda och Kumla kulturavdelning arrangerar Världstickdagen i länet.

De tjuvstartade redan i torsdags med solidaritetsstickning och en kurs i magic loop och krokning, som fortsatte på fredagen.

Stickakut

I ett hörn av Kvarngården fanns Bildas stickakut på plats för att ge en hjälpande hand med de olika stickteknik erna.

Övervägande var det damer som passade på att varva fingerfärdigheten med stickor, virknålar och garner med att utbyta senaste nytt till kaffet.

För Världsstickdagen handlar till stor del om att umgås.

Vantar och raggsockor

Kumlingen Erene Borglund har varit med på de tre Världsstickdagar som hittills arrangerats. Under årets tre dagar har det väl mest blivit egna stickalster.

– Jag ska nog hinna med några rutor till pläden senare i dag också. Annars brukar jag ge bort vantar och raggsockor som jag stickar till Röda Korset, säger hon.

Lisbeth Blomberg i stickakuten hjälper Lisa Schlüter att få snitts på krokningstekniken. Krokning eller tunisisk virkning är en teknik som ger en tät ganska fast virkning lämplig till grytlappar, tofflor och vantar.
För tioåriga Julia Löthgren var det den första Världsstickdagen. Den ägnade hon att åt att koncentrerat virka sig en mössa, rutorna till solidaritetspläden får vänta till nästa år.
Louise Moritz från Närkes Handaverk med de tio gånger tio centimeter små rutorna som ska bli en pläd att värma en människa någon stans i världen. Välgörenhet var ett genomgående tema under Världsstickdagen på Kvarngården i Kumla.
Händer som stickar, händer som virkar och händer som såg till att även kaffetarmen fick sitt. Världsstickdagen blev en händelserik dag som även gick i solidaritetens tecken då en kollektivt virkad pläd till Hjälpstickan stod på programmet.
Överallt fanns det stickande och virkande damer när Världsstickdagen arrangerades på Kvarngården i Kumla. En del av dem var från Örebros utkanter medan andra var hemmahörande i Kumla. Klirret från stickorna blandades med samtalen om senaste nytt från stickningens och nyheternas välrd.

Mer läsning

Annons