Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parfymfritt i badhuset för en dag

En parfymfri dag på badhuset. Det ska Astma- och Allergiföreningen i Södra Närke arrangera den 30 maj på Djupadalsbadet i Kumla.

Annons
Vill ge fler tillträde till badhuset. Hallsbergsborna Siv Pettersson och Solveig Eriksson vill att även den med astma och allergibesvär ska kunna besöka Djupadalsbadet. Nästa lördag, den 30 maj, uppmanas därför alla badgäster att tänka extra noga så de väljer oparfymerade produkter inför badhusbesöket.

Den med astma eller allergi stannar ofta hemma från offentliga miljöer då de får allt för stora besvär av att vistas nära andra människor som använder produkter som doftar starkt.

- Många ser bara en parfymflaska framför sig, men det är mycket annat också, som hudkrämer och rakvatten, säger Siv Pettersson, aktiv i föreningen sedan 1970-talet. Hon har astma och är även allergisk mot bland annat skaldjur.

En miljö som många med besvär tvingas välja att avstå från är badhus. Föreningen vill att fler ska få möjlighet att besöka Djupadalsbadet, och bjuder därför alla sina medlemmar på gratis bad lördagen den 30 maj klockan 14-18.

Det är första gången ett sånt arrangemang provas på Djupadalsbadet, och även första gången under ordinarie öppettid.

- Förra året hade vi en liknande lördag på Allébadet, men då efter badets ordinarie öppettid, säger Solveig Eriksson, även hon mångårigt aktiv i föreningen sedan mitten på 1990-talet. Hon har bland annat astma och pollenallergi.

- Jag gick förr på vattengymnastik i Hallsberg, men fick sluta på grund av mina besvär.

Men hur ska ni kunna tillse att Djupdalsbadet är parfymfritt när de ”vanliga” badgästerna är där samtidigt?

- Vi har två egna omklädningsrum. Vi tror även att alla badgäster kommer att ta extra hänsyn i och med att vi går ut med mycket information inför, säger Siv Pettersson och tillägger att redan de första kontakterna med Djupadalsbadet började ge förändringar åt rätt håll:

- Nötallergi är både vanligt och en mycket allvarlig form av allergi, då den sprids med luften. På Djupadalsbadet serveras jordnötter på relaxen, men de skulle nu titta på en ändring på detta. Vi diskuterade även de medel som används vid städningen av lokalen och tvålen inne på toaletterna. Så även de övriga dagarna här på badhuset ser ut att gå mot att den med astma och allergi får enklare att göra ett besök.

Medan rökning i offentlig miljö har minskat med åren, har det istället blivit allt mer trendigt med doftande produkter och utbudet är stort.

Siv säger att det är lätt att den som har besvär känner sig åsidosatt, och att mycket av ansvaret att klara sig läggs på den enskilde.

Men i januari i år kom en lag om diskriminering, där tillgängligheten för den med en funktionsnedsättning lyfts fram. Styrkta av att ha lagen på sin sida kämpar medlemmarna vidare med att ge information till alla, och samtidigt underlätta tillvaron för sin egna medlemmar.

- Jag brukar säga att det som är bra för oss oftast är bra för alla- men nödvändigt för oss, säger Siv.

Siv Pettersson.

Mer läsning

Annons