Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parter nöjda med Kumlas isbrytning

Nu är Kumla kommuns månad med Attendo över. På Valborgsmässoafton skjutsades den sista Kumlabon hem.

Annons
Attendo, Rynningeviken, Örebro

Det har under en längre tid varit svårt för Kumla kommun att bereda plats för personer som varit medicinsk färdigbehandlade på Universitetssjukhuset.

Det har varit trångt på Kungsgårdens korttidsboende och det har varit kö till särskilda boenden.

Som en tillfällig lösning tecknade kommunen i mars ett avtal med privata vårdgivaren Attendo. Det handlade om fem platser under april månad och i stort sett har platserna använts hela månaden.

– Det har inte varit några problem alls och vi är jättenöjda att den här möjligheten gavs, säger Gunnel Kask, (S) ordförande i socialnämnden.

Från Attendos sida är man mer än nöjd med samarbetet med Kumla kommun.

– Det var roligt att till slut få boende, så vi skålade i bubbel när den första kom, berättar Marie Björklund, verksamhetsansvarig på Attendo Rynningeviken.

Det blev Kumla som bröt isen och först tecknade avtal med det nybyggda, men hittills oanvända äldreboendet.

Det är en schism mellan Attendo och Örebro kommun med anledning av vården på tidigare Attendodrivna Elgströmska gården, som gjort att boendet stått tomt. Detta trots att även Örebro är i behov av platser på särskilda boenden.

– Med Kumla har vi haft en bra dialog och ett tätt samarbete, säger Marie Björklund och tillägger att man haft kontinuerlig kontakt med medicinskt ansvarig sjuksköterska i Kumla och även medicinskt ansvarig för rehabilitering.

Inte alla var nöjda med avtalet. Tonen var hård från Vänsterpartiet i Kumla när det stod klart att kommunen hyrt platser hos en privat vårdgivare. Vänsterns Staffan Göransson talade om Attendo som ett riskkapitalbolag som bara var ute efter att tjäna pengar och som hade vårdskandaler på sitt samvete.

– De som har haft synpunkter är mer än välkomna hit för att göra en egen bedömning, kommenterar Marie Björklund det och liknande utspel.

Hon hoppas att det kan bli en fortsättning tillsammans med Kumla. Enligt Gunnel Kask är det dock inte aktuellt för dagen.

Kommunen har, som Kask uttrycker saken, ”fått lite luft i systemet”. Det beror dels på att ytterligare några platser skapats på Solbacka respektive Kungsgården, och dels på att några äldre med plats på särskilda boenden avlidit.

Hon utesluter dock inte att det kan bli aktuellt till sommaren då USÖ brukar dra ner på verksamheten och stänga vårdavdelningar.

– Men att bara förlänga avtalet just nu är inte ekonomiskt försvarbart. säger Kask.

Det har inte varit några problem alls och vi är jättenöjda att den här möjligheten gavs. Gunnel Kask (S), ordförande i socialnämnden.

Mer läsning

Annons