Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patrics VW låter bäst i Europa

Stockholm har sin Berwaldhall och Göteborg sitt konserthus, men Patric Persson i Hällabrottet har sin VW 1500 S Notchback -62.

Annons
Stolt visar Patric Persson och Mikael Andersson upp VW:ns reservdelslager som gav nyttiga extrapoäng. En anna detalj som blev avgörande för EM-titeln var en solpanel i motorhuven bak på Notchbacken.

Förra helgen tog den 37-årige målarens finstämda VW hem EM-titeln för mest välljudande bilstereo vid tävlingar i Rotterdam. Detta efter en dramatisk finaluppgörelse som innehöll en protest av Patric, ombedömning och sura miner av ryssen som blev av med EM-titeln.

Inför 10 000-tals entusiastiska åskådare stod till slut Patric som segrare med sin vackert metalic-röda VW i klassen expert unlimited.

– Oerhört skönt att ha nått sitt mål, säger en välbalanserad Patric Persson.

Avstår från VM

Vad han ska göra härnäst känns för avlägset så här nära inpå den länge eftertraktade EM-titeln. Något VM är inte aktuellt för hans del.

– Det avgörs i USA och är mer som ett amerikanska mästerskapet än ett VM, förklarar han.

Efter en hastig blick i backspegeln kan han konstatera att det tagit 14 år av ett oändligt antal garagetimmar för att till slut bli mästare.

Tar hjälp av cd-skivor

Om nu någon skulle tro att Patrics VW får hela Hällabrottet att sätta på sig hörselskydden när han knäpper på sin bilstereo så tror de helt fel.

– Att få ut så många decibell som möjligt har jag aldrig förstått mig på. För mig har det alltid handlat om att få fram det bästa ljudet vare sig det är klassisk musik eller hårdrock.

Det domarna bedömer är ljudet i diskanten, mellanregistret och helheten. För den något subjektiva bedömningens skull har domarna hjälp av ett antal cd-skivor som de lyssnar igenom på vanlig samtalsvolym. De ger också poäng för dokumentationen av bygget, en sju minuter lång muntlig presentation, hur installation och montering utförts, design samt säkerhet.

Tävlat i 14 år

Patric jakt på EM-titeln började redan 1996 då han ställde upp i SM med en Alfa Romeo 33 QV som han laddat med sponsrade ljudkomponenter från DLS. Resultatet blev en andraplats som Patric sedan följde upp med en seger i Tyskland. Tre år senare kunde titulera sig svensk mästare.

Första nappataget med Europaeliten tog han 2006 efter att ha jobbat två år i garaget med sin nyinköpta Notchback -62. Resultatet blev en andraplats. Sjätteplatsen året efter blev en sådan missräkning att han avbröt samarbetet med DLS.

I stället böt han ut alla komponenter till Pioneergrejor. Resultatet blev en tredje plats i EM 2009 för att i år nå målet för alla års garageslit.

Bagageutrymmet fram är fyllt med reservdelar till ljudanläggningen. Under den motordrivna hyllan med reservhögtalarna finns nödvändiga verktyg prydligt monterade. En innovation som gav pluspoäng av juryn.
Patric Persson har monterat in neonbelysning i bilens dörrar, golv, tak, och motorrum. All klädsel i VW:n är alcantara för att minimera oönskad resonans från bilplåten.

Mer läsning

Annons