Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personal kan flyttas när skolan ska spara

Ett befarat underskott på sex miljoner kronor, har gjort att barn- och utbildningsförvaltningen lagt flera tuffa besparingsförslag inför nämndmötet på onsdag. Men några personalneddragningar blir det inte tal om, enligt ansvariga politiker.

Annons

Ta bort åtta tjänster på Vialundskolan, minska personalkostnaderna även på andra håll med motsvarande elva tjänster och stäng Naturskolan.

Det är några av de tuffa besparingsförslag som förvaltningen har presenterat för Kumlas skolpersonal.

Avsikten är att sänka kostnaderna. Just nu visar bokslutsprognosen, med nuvarande kostnadsläge, ett minus på sex miljoner kronor vid årets slut.

Ett sorgebarn är Vialundskolan, där beräkningarna visar att personalstaben är för stor i förhållande till antalet elever.

– Resurserna måste följa med dit där eleverna finns, så att alla får lika förutsättningar. Här har vi inte hängt med i organisationen, säger Stefan Svensson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Inga uppsägningar

Ekonomin ska dock lösas utan personaluppsägningar, enligt Stefan Svensson.

– Utan att föregå några politiska beslut kan jag säga att vi i S-gruppen inte vill säga upp någon personal utifrån att vi inte vill sänka personaltätheten. Däremot kan antalet lärare på en skola komma att minska om det finns personal där som det inte är budgeterat för, till förmån för den skola som har större behov.

Kostnader nagelfars

Kostnaderna för timvikarier och övertidsersättningar kommer noga att nagelfaras framöver.

– Vi kommer alltid att ha behov av att ta in vikarier och betala ut övertidsersättningar, men vår organisation ska inte bygga på det. Även här skiljer det också mycket mellan de olika skolområdena.

– Jag tror vi kommer att hämta hem mycket av underskottet genom att få bättre ordning på vår organisation.

En sak som skiljer tjänstemännen på förvaltningen och politikerna åt, är tidsperspektivet på när balans i budgeten kan uppnås: Förvaltningens förslag är lagda utifrån att årets budget ska gå ihop, medan Stefan Svensson tror att det blir svårt att hämta upp hela underskottet under hösten och säger att det gäller att arbeta långsiktigt.

Mer läsning

Annons