Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personal öppnade fånges brev

Kumlaanstalten kritiseras av Justitiekanslern sedan två brev till en intern öppnats av personal på fängelset.

Annons

Breven kom från en myndighet och Justitiekanslern, JK, framhåller att det inte fanns någon anledning att öppna dem. Brev mellan en intagen och en svensk myndighet ska lämnas till internen utan granskning. Enda undantaget är om det finns skäl tro att uppgiften om avsändaren är oriktig. Någon sådan misstanke fanns inte i de här fallen.

JK påpekar att även om det handlar om misstag är det som hänt inte godtagbart och att anstalten ska ha kritik för öppningen.

Den intern som skulle ha breven gjorde JK-anmälan och skrev att öppningen skett vid två tillfällen under en fyramånadersperiod, trots att han protesterat redan vid första tillfället.

Kriminalvården ser allvarligt på det som hänt, det framhålls i svaret till JK.

Ansvariga skriver att orsakerna inte gått att utreda. Enligt kriminalvården handlar det sannolikt om misstag i enskilda fall, vid ett tillfälle möjligen på grund av stor anhopning av post.

Det påpekas också att kriminalvårdens generaldirektör nyligen sänt ut en skrivelse för att komma till rätta med brister vid brevgranskning. Avsikten är att visa det viktiga i att alla följer de regler som finns. En utbildning har också ordnats för personal vid Örebroregionens alla anstalter och häkten.

Mer läsning

Annons