Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalneddragningar följden av elevtapp

De ansvariga för Kumlas John Norlandergymnasium inriktar sig allt mer på en anpassning till att driva ett mindre gymnasium. Personalneddragningar är aktuella till hösten.

Annons

– Vi har gjort vad vi kan för att locka eleverna att välja vårt gymnasium. I fortsättningen får vi fokusera på vissa utbildningar och anpassa ekonomin och organisationen efter den skola vi har.

Det säger barn- och utbildningschef Mait Walderlo som flaggar för kommande personalneddragningar.

– Vi måste ha en organisation som matchar den faktiska verkligheten, det säger sig självt.

Hon säger att elevtappet inte är något konstigt, eftersom elevunderlaget minskar samtidigt som konkurrensen ökar.

– Men det är självklart tråkigt när vi inte fyller våra platser. Det innebär både ekonomiska och organisatoriska utmaningar.

NA har tidigare skrivit om att tre av JN-gymnasiets program tills vidare läggs ner på grund av för få sökanden. Däribland Samhällsprogrammet som nyligen i en revisionsrapport nämndes som viktigt för skolan.

– Vi har försökt driva Samhällsprogrammet, men det är inte lätt, säger Stefan Svensson (S), ordförande i gymnasienämnden.

Hur ser du på det dagsaktuella läget för gymnasiet?– Det är självklart inte bra när vi inte får några sökanden. Det är en stor konkurrens om eleverna och det lockar att gå i Örebro, särskilt vad gäller de teoretiska programmen.

Vad kan ni göra från politikerhåll för att vända utvecklingen?– Först och främst göra så att alla talar väl om vårt gymnasium. Det går att bedriva en bra verksamhet även med en mindre skola. Många av våra elever på de yrkesförberedande programmen får jobb direkt efter skolan.

Men återigen, vad ska ni göra åt att ni tappar elever?– Det är lite svårt för mig att veta idag. Efter nästa sökomgång måste vi ta oss en ordentlig funderare på hur vi går vidare. Där har vi också de punkter som tas upp i revisorernas rapport att luta oss emot, bland annat att åttondeklassare får göra studiebesök på JN och att vi samverkar mer med grundskolan.

Var går smärtgränsen elevmässigt för att kunna driva gymnasiet?– Det finns ingen sån gräns med i våra diskussioner, istället jobbar vi för att anpassa organisationen utifrån antalet elever.

Var det rätt beslut att gå ur Sydnärkes utbildningsförbund och starta egen gymnasieskola?– Ja, det tycker jag nog, i alla fall utifrån de förutsättningar som fanns då. Men mycket har förändrats sedan dess, bland annat införandet av de fria gymnasievalen och den ökande konkurrensen från friskolor.

Mer läsning

Annons