Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalneddragningar på JN-gymnasiet

Upp mot sju personal kan komma att sägas upp, då John Norlandergymnasiets verksamhet föreslås minska med närmare sex miljoner kronor.

Annons

– Minskningen görs utifrån minskningen i elevantalet, säger Stefan Svensson (S), ordförande i gymnasienämnden, som sammanträder på tisdag.

MBL-förhandlingar hölls i tisdags. Men än finns inga säkra besked om varsel kommer att läggas, då en omplaceringsutredning också finns. Det enda fullt ut klara är att gymnasiets organisaiton måste effektiviseras på grund av att för få elever söker dit.

Samarbete med Vuxenutbildningen och ett effektivare nyttjande av gymnasiets lokaler är saker som föreslås ingå i den så kallade anpassningsplanen som tagits fram.

– Det är viktigt att vi inte står med dyra lokalkostnader. Inte minst av den anledningen att den kostnad vi själva har för var och en av våra elever, är samma kostnad som vi betalar för de elever som väljer att läsa på annat gymnasium. Det är ju dumt att betala mer än vad man behöver, säger Stefan Svensson.

Frisörutbildning till KvarntorpEtt förslag är också att frisörutbildningen skulle flytta ut till byggprogrammets lokaler i Kvarntorp. Förslaget föranleddes även det av minskade lokalkostnader, men är enligt Stefan Svensson också ett önskemål från eleverna och lärarna själva.

– De är trångbodda i sina nuvarande lokaler på hotellet. De skulle få en bättre arbetsmiljö ute i Kvarntorp och bli mindre splittrade då de kan ha kärnämnen i samma lokal istället för att som nu förflytta sig mellan hotellet och Folkets hus.

Men blir inte gymnasiet i stort fortsatt splittrat, med verksamhet på två håll i Kvarntorp och centrala Kumla?

– Vi från politikerhåll har hela tiden varit tydliga med att gymnasiet måste bygga på två enheter. Det är ju praktiskt omöjligt att flytta in bygg- och fordonsprogrammet till Kumla och det måste då finnas en praktisk hållbar situation även i Kvarntorp.

Mer läsning

Annons