Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plånboken och jobben viktigast i skolvalet

Storleken på studiebidraget, ungdomsjobben och skolan var de frågor som avgjorde hur eleverna röstade vid onsdagens skolval på John Norlandergymnasiet i Kumla.

Annons
Carrolina Wessberg fyller 18 år senare i år fick därför nöja sig med att rösta i skolvalet. - Jag är inte så insatt i vad de olika partierna står för, men det har jag ju fyra år på mig att ta reda på, sa hon när hon lade sin röst.

Precis som till söndagens riksdagsval var det plånboksfrågorna som vägde tungt vid skolvalet på John Norlandergymnasiet. Men det var inte de partier som lovat sänkt skatt utan de som vill höja studiebidraget som vann gymnasisternas röst.

Sedan den 1 september har cirka 360 000 elever på landets högstadier och gymnasier att delta i skolval. Deras val blir en viktig vägvisare om hur det politiska landskapet kan komma att se ut i framtiden. Samtidigt ger valet en fingervisning om vilka hjärtefrågor dagens ungdomar går och ruvar på.

I Örebro län deltar 44 skolor i skolvalet och för första gången kommer John Norlandergymnasiets elevers röster att räknas.

Carrolina Wessberg, Jessica Backe och Linnéa Sädbom på handelsprogrammet som precis har lagt sina röster tycker att studiebidraget jämsides med jobben varit viktigast för deras val av parti. Men även skolfrågor som betyg har fått dem att ta ställning.

– Det är dåligt med betyg redan i sexan. Då är man fortfarande barn och borde slippa den pressen, säger Jessica Backe.

Läs mer i dagens Nerikes Allehanda

Mer läsning

Annons