Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plus 22,5 miljon sämre än väntat

Högre skatteintäkter än beräknat och fler invånare räddar förra årets resultat i Kumla kommun, trots katastrofsiffror för socialnämnden.
Förra året var dess underskott nästan 32 miljoner kronor.

Annons

Det preliminära bokslutet för Kumla kommun är klart. På nedersta raden står det + 22,5 miljoner kronor. Det är 6,5 miljoner lägre än det budgeterade överskottet.

Fler än väntat hade jobb– Vi får ett hyfsat resultat, trots att nämnderna går back och det beror på att finansförvaltningens resultat blev bättre än budget, berättar Kumla kommuns ekonomichef Johan Hultgren.

Den positiva avvikelsen beror bland annat på att Sveriges kommuner och landsting antog att arbetslösheten 2011 skulle bli högre än vad som blev fallet. Den prognosen låg till grund för Kumlas budget.

Ny invånare värd 45 000En annan hjälp är att Kumlas invånarantal fortsätter att öka. Varje ny invånare genererar ett statsbidrag på i runda tal 45 000 kronor.

– Det är oerhört viktigt med inflyttning. Fast man ska tänka på att fler invånare naturligtvis också är förenat med kostnader, påpekar Hultgren.

Om ovanstående är glädjeämnen så är orosmolnen att det fortsätter att gå tungt för framför allt socialnämnden. Där stannade underskottet på – 31,9 miljoner.

Ett förändringsarbete pågår inom socialförvaltningen och Johan Hultgren pekar bland annat på att antalet dygn utsatta barn från Kumla placerats på institution har minskat med drygt 900 mellan 2010 och 2011.

– I stället försöker man hitta alternativ på hemma-plan.

Svårare år väntarOm 2011 bjöd på positiva prognosmissar så tror Johan Hultgren att så inte blir fallet i framtiden.

– Vi kan inte förvänta oss samma överskott i finansförvaltningen de kommande åren. I år kommer det att bli tuffare och framför allt 2013 blir ett jättetufft år.

Det handlar både om förväntningar på att arbetslösheten ökar i landet, samtidigt som det finns behov av att lägga ut mer resurser till verksamheterna i Kumla de kommande åren.

– Men man ska komma ihåg att Kumla kommun i grunden har en god ekonomi. Just nu har vi höga investeringar, men kommunen har sammanlagt lån på 125 miljoner kronor och det är inte mycket i sammanhanget.

Bolagen har lån

Från oppositionen i Kumla brukar man påpeka att Kumla kommun borgar för höga lån åt de kommunala bolagen, Kumla Bostäder och Kumla fastighets AB.

Johan Hultgren håller med i sak.

– Vi har höga lån, men det är samtidigt två välskötta företag som ger vinst.

Mer läsning

Annons