Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen vill se ljus i mörkret hos cyklister

Under hela kommande veckan extrasatsar närpolisen och ungdomspolisen i Sydnärke för att fler ska slå på sina cykelljusen och bära reflexer. Den som saknar detta kan bötfällas från 500 kronor och uppåt.

Annons
Har du cykellyse? Tänder du det när du cyklar i mörkret? Nu gör polisen en extrasatsning på just detta. Arkivfoto: NA.

Julia Höglund, gruppchef för närpolisen och ungdomspolisen i Sydnärke, berättar om åtskilliga tillfällen där hon uppmärksammat hög fara för cyklister som färdas utan lyse på sina cyklar och många även utan reflexer.

- Ofta när vi ser det är det under utryckning mot annat, då vi frusterande nog inte kan stanna vid cyklisterna, säger Julia Höglund.

Därför kör polisen en extra satsning under hela kommande veckan på att få fler att använda cykellyset. Alla poliser i yttre tjänst kommer att ha detta i åtanke.

- Vi kommer även att finnas med patruller vid skolor, på cykelbanor och andra strategiska platser i Kumla, Hallsberg, Askersund och Laxå, säger Julia Höglund.

Den som ertappas på sin cykel i mörkret utan lyse kan bötfällas från 500 kronor och uppåt, beroende på om cykeln helt saknar lyse, om lyse finns men är släkt och om personen bär reflexer eller inte.

- Men vi gör inte det här för att bötfälla någon. Vi vill förebygga olyckor genom att försöka ändra på inställningen hos både vuxna och ungdomar och få dem att inse vilken fara de utsätter sig för när de cyklar i mörkret.

Mer läsning

Annons